Daemon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tietokonejärjestelmien taustaprosesseja. Kreikkalaisessa mytologiassa daemon tai daimoni (δαίμων) tarkoittaa suojelushenkeä tai puolijumalaa.

Daemon (palveluprosessi) on Unixissa ja muissa moniajo-käyttöjärjestelmissä taustalla suoritettava ohjelma, jota käyttäjä ei suoraan hallitse. Käyttöjärjestelmä käynnistää daemonit käynnistyessään, ja niiden tehtävänä on esimerkiksi vastata verkosta tuleviin palvelupyyntöihin (WWW-palvelin-daemon, SSH-palvelin-daemon), hoitaa tulostustöitä tai käynnistää ajastettuja tehtäviä, kuten varmuuskopioinnin.

Tyypillisesti daemonien nimi päättyy d-kirjaimeen: syslogd huolehtii järjestelmälokista, sshd saapuvista SSH-yhteyksistä ja crond ajastetuista tehtävistä.

Etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Daemon-nimen keksivät MIT:n MAC-projektin ohjelmoijat. He ottivat nimen Maxwellin demonilta, joka on fyysikko James Clerk Maxwellin esittämässä ajatuskokeessa taustalla herkeämättä molekyylejä lajitteleva pieni olento.[1]

Myöhemmin "daemon" on väärin siteerattu retronyymiksi engl. sanoista Disk And Execution MONitor, ’levy- ja suoritusvalvoja’.[2]

Daemonien vastine Windowsissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Microsoft Windows -järjestelmissä palveluiksi kutsutut ohjelmat vastaavat toiminnoiltaan daemoneja.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fernando J. Corbató: Take Our Word for It takeourword.com. 23.1.2002. Viitattu 20.8.2006.
  2. Eric S. Raymond. "daemon" catb.org.