Daemon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tietokonejärjestelmien taustaprosesseja. Kreikkalaisessa mytologiassa daemon tai daimoni (δαίμων) tarkoittaa suojelushenkeä tai puolijumalaa.

Daemon (palveluprosessi) on Unixissa ja muissa moniajoa tukevissa käyttöjärjestelmissä taustalla suoritettava järjestelmäohjelma, jota käyttäjä ei suoraan hallitse. Käyttöjärjestelmä käynnistää daemonit käynnistyessään, ja niiden tehtävänä on esimerkiksi vastata verkosta tuleviin palvelupyyntöihin (WWW-palvelin-daemon, SSH-palvelin-daemon), hoitaa tulostustöitä tai käynnistää ajastettuja tehtäviä, kuten varmuuskopioinnin.

Tyypillisesti daemonien nimi päättyy d-kirjaimeen: syslogd huolehtii järjestelmälokista, sshd saapuvista SSH-yhteyksistä ja crond ajastetuista tehtävistä.

Etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Daemon-nimen keksivät MIT:n MAC-projektin ohjelmoijat. He ottivat nimen Maxwellin demonilta, joka on fyysikko James Clerk Maxwellin esittämässä ajatuskokeessa taustalla herkeämättä molekyylejä lajitteleva pieni olento.[1]

Myöhemmin "daemon" on väärin siteerattu retronyymiksi engl. sanoista Disk And Execution MONitor, ’levy- ja suoritusvalvoja’.[2]

Daemonien vastine Windowsissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Microsoft Windows -järjestelmissä vastaavankaltaisia ohjelmia kutsutaan palveluiksi (engl. services).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fernando J. Corbató: Take Our Word for It takeourword.com. 23.1.2002. Viitattu 20.8.2006.
  2. Eric S. Raymond. "daemon" catb.org.