Cuttingtonin yliopisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Cuttingtonin yliopisto (aluksi Cuttington Collegiate and Divinity School, myöhemmin Cuttington University) on Liberiassa toimiva yksityinen yliopisto. Se on perustettu vuonna 1889.

Piispa Samuel David Ferguson valoi oppilaitoksen ensimmäisen rakennuksen peruskiven 22.02.1889. Tuo ensimmäinen rakennus Loppiaissali (Epiphany Hall) ja se rakennettiin Liberian eteläkärkeen. Oppilaitos nimettiin Robert Fulton Cuttingin mukaan; Cutting lahjoitti vuonna 1885 5000 Yhdysvaltain dollaria koululle tarvittavan maa-alueen hankkimista ja koulun rakentamista varten. Rahalahjoituksen ensisijaisena tarkoituksena oli luoda käytännön tutkimuksiin soveltuva koemaatila, jolla lähetyskoulujen pojilla olisi mahdollisuus käytännön harjoitteluun, ja samalla koetila toimisi mallina muillekin. Opiskelijoita tuli joka puolelta Liberiaa sekä muualta Länsi-Afrikasta, minkä myötä sisään otettavien opiskelijoiden määrä rajattiin noin sataan opiskelijaan.

Vuonna 1909 Cuttingtonin korkeakoulu sai ensimmäiset kaksi professuuriaan ja vuonna 1922 se sai oikeuden myöntää korkeakoulututkintoja.

Vuonna 1929 oppilaitos jouduttiin sulkemaan sen taloudellisten vaikeuksien vuoksi, mutta vuonna 1949 se avattiin kuitenkin uudelleen Suakokoon. 1970-luvun alussa oppilaitoksen nimi muutettiin muotoon Cuttington University College. Vuonna 1973 yliopiston johtajaksi nimitettiin Emmanuel Johnson ja hän toimi siinä virassa vuoteen 1980 saakka. Tuohon aikaan Cuttingtonin yliopistossa oli kuusi tutkinnon tarjoavaa koulutusohjelmaa: koulutuksen, humanististen aineiden, sosiaalitieteiden, luonnontieteiden, terveydenhoidon ja teologian tutkimusohjelma sekä suunnitelmia perustaa lisää tutkimusohjelmia. Toukokuussa 1990 yliopisto suljettiin virallisesti Liberian sisällissodan takia.

Cuttingtonin yliopiston asema yliopistona kirjattiin lakiin heinäkuussa 2005 ja nykyisin yliopisto toimii kolmessa paikassa Liberiassa; Cuttingtonin yliopiston perustutkinto-opiskelijoiden kampus sijaitsee Suakokossa, jatko-opiskelijoiden oppilaitos sijaitsee Monroviassa ja nuorten opiskelijoiden kampus sijaitsee Kakatassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]