Cus D’Amato

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Constantine ”Cus” D’Amato (17. tammikuuta 1908 Bronx, New York4. marraskuuta 1985) oli yhdysvaltalainen nyrkkeilymanageri ja -valmentaja, jonka suojatteihin kuului monia maailmanmestareita, kuten Floyd Patterson, José Torres ja Mike Tyson.[1] Monet menestyneet nyrkkeilyvalmentajat, kuten Teddy Atlas, Kevin Rooney ja Joey Fariello olivat myös D’Amaton ohjauksessa.

Menestyksekkäiden suojattiensa lisäksi D’Amato muistetaan halustaan vastustaa nyrkkeilijöitä riistäviä promoottoreita, kuten James D. Norrisia. Hän ei ikinä ottanut ottelijansa palkkioista merkittäviä osuuksia, harvoin jopa niinkään paljon, että olisi saanut omat kustannuksensa peitettyä.[2]

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

D'Amato avasi 22-vuotiaana Jack Barrowin kanssa Empire Sporting Clubin Gramercy Gymille. Hän asui vuosia salilla ja etsi koko ajan mestariksi sopivaa. Monta kertaa hän oli vähällä onnistua, mutta menetti nyrkkeilijänsä aina muille managereille, joilla oli paremmat yhteydet. Yksi D’Amaton löytämistä nyrkkeilijöistä oli Rocky Graziano, josta kuitenkin tuli maailmanmestari toisten managerien ohjauksessa.

Nuori Floyd Patterson tapasi D’Amaton tämän salilla, ja voitettuaan kultamitalin vuonna 1952 Helsingin olympialaisista keskisarjasta, hän teki D’Amaton kanssa ammattilaissopimuksen. Patterson oli D’Amaton suojatti aina Pattersonin ja Sonny Listonin mestaruusotteluun saakka. D’Amato ei halunnut nyrkkeilijänsä ottelevan voimakkaista iskuistaan tunnettua Listonia vastaan ja sanoutui irti tämän managerin tehtävistä pian.

D’Amatolla oli silmää lahjakkuudelle, ja häntä luonnehdittiin legendaksi jo eläessään. Tysonin löytäessään hän oli jo vetäytymässä eläkkeelle, mutta päätti jatkaa nähtyään Tysonissa tulevan mestarin.[3] Hän valmensi ja ohjasi Tysonia kuolemaansa asti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cus D'Amat Find a Grave. Viitattu 3.9.2009. (englanniksi)
  2. Lounasheimo, s. 322–323
  3. Mike Tyson - Related Biography: Trainer Cus D'amato sports.jrank.org. Viitattu 3.9.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]