Cumaná

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cumaná
Cumanán rannikkokatua
Cumanán rannikkokatua
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Cumaná

Koordinaatit: 10°27′23″N, 64°10′03″W

Valtio Venezuela
Osavaltio Sucre
Kunta Sucre
Korkeus 43[1] m
Väkiluku (2011) 310 763[1]
Postinumero 6101[1]
Suuntanumero(t) 0293[1]

Cumaná on Venezuelan Sucren osavaltion pääkaupunki. Se sijaitsee Cariaconlahdessa Manzanaresjoen suistossa. Se oli yksi ensimmäisistä kaupungeista, jonka espanjalaiset perustivat Etelä-Amerikan mantereelle.

Kaupungissa on vuoden 2011 väestönlaskennan mukaan 310 763 asukasta.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fransiskaanimunkit perustivat kaupungin vuonna 1515, mutta alueen alkuperäiset asukkaat tuhosivat sen useaan kertaan. Espanjalainen pappi Bartolomé de las Casas yritti perustaa seudulle vuonna 1520 kuninkaan myötävaikutuksella kristillisillä periaatteilla toimivan ihannesiirtokunnan, mutta yritys epäonnistui paikalla jo käyneiden espanjalaisten toiminnan vuoksi. Kaupungin tuon aikaisista vaiheista kertoo italialainen Girolamo Benzoni Milanese matkakirjassaan La Historia del Mondo Nuovo. Girolamo Benzoni, joka vieraili Cumanássa kaksikymmentä vuotta Las Casasin epäonnistuneen yrityksen jälkeen, kertoo kokemuksistaan:lähde?

»...ja illalla purjehdimme Cumanán joelle, paikkaan johon espanjalaiset olivat aikoinaan rakentaneet puulinnoituksen suojaksi laivoilleen, jotka tulivat Cubaguasta tuolle joelle ottamaan vettä vielä Iacopo Castiglionen aikaan, jolloin helmenkalastus kukoisti seudulla. Siellä oli ollut myös toinen linnoitus, joka oli rakennettu maasta, ja jonka virta oli vienyt mukanaan kovien sateiden nostettua veden pintaa niin, että se oli peittänyt joen rantoja kahden mailin leveydeltä. Siellä oli vielä joitakin ruokomajoja, neljä tai viisi, tuolla paikalla, jonka kapteeni Diego Docampo oli perustanut Villa di Toletoksi (kuten paikkaa kutsuimme) ja jonka seudun espanjalaiset olivat lähestulkoon tuhonneet. Intiaaneja, joita oli aikoinaan ollut paljon, emme muutamaa lukuun ottamatta löytäneet. Siellä oli myös eräs kurja päällikkö, jota espanjalaiset käyttivät hyödykseen. Muut olivat menneet jonnekin ja olivat asunnottomia siitä yksinkertaisesta syystä, että olivat paenneet kristittyjen hallintoa.»

Vuonna 1521 Gonzalo de Ocampon retkikunta perusti kaupungin uudelleen nimellä Nueva Toledo ja 1523 kapteeni Jácome Castellónin johdolla Nueva Córdoba. Kaupungin tuhosivat ajoittain intiaanit, maanjäristykset ja merirosvot. Vuonna 1569 se sai nimen Cumaná, joka tarkoittaa alkuperäisasukkaiden kielellä meren ja maan liittoa. Kuningas Filip II antoi sille 2. kesäkuuta 1591 kaupunginoikeudet.lähde?

Maanjäristykset ovat tuhonneet kaupunkia 1766, 1797, 1853 ja 1929, mutta siellä on edelleen siirtomaa-ajan rakennuksia, kuten linnoitukset Castillo de San Antonio de la Eminencia ja Castillo de Santa Maria de la Cabeza, joka rakennettiin 1669. Museo del Marissa on näytteillä merenkäyntiin liittyvää esineistöä. Universidad de Orientella on toimintoja kaupungissa.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Venezuela: Sucre Citypopulation.de. Viitattu 2.2.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]