Cremaster-lihas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cremaster-lihas (kuvassa punaisena) ympäröi kivestä ja jatkuu nivuskanavaan.

Cremaster-lihas eli kiveksen kohottajalihas (lat. musculus cremaster) on korimainen kivestä ympäröivä ohut luurankolihas, joka jatkuu kivespussista nivuskanavaan. Se säätelee kiveksen korkeutta ja kivespussin kireyttä.

Toiminta ja merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vasemmalla kivekset ovat ylhäällä kireässä kivespussissa elimistön lähellä (cremaster-lihas supistuneena). Oikealla kivekset roikkuvat alempana löysässä kivespussissa (cremaster-lihas rentona).

Cremaster-lihasten supistuessa kivekset nousevat ylöspäin siittimen tyven juurelle ja kivespussi kiristyy, lihasten veltostuessa kivekset puolestaan laskeutuvat alemmas ja kivespussi löystyy. Cremaster-lihaksen säätely voi tapahtua nopeasti ja näkyvästi, mutta tahdosta riippumatta.

Kivesten korkeuden ja kivespussin kireyden säätelyllä pyritään säilyttämään kivesten toiminnan ja siittiötuotannon kannalta sopiva lämpötila, joka on hieman alhaisempi kuin elimistön sisälämpötila. Jos kivesten lämpötila on liian korkea, ne roikkuvat alempana, kauempana muusta kehosta jäähtyen.[1] Lisäksi löysän kivespussin iho on ohut, mikä tehostaa jäähtymistä. Kivesten kylmetessä liikaa ne vetäytyvät ylöspäin lähemmäksi kehoa, jolloin ne lämpenevät.[1] Cremaster-lihas voimakkaasti supistuessaan saattaa vetää kivekset osittain nivuskanavan sisälle, joissain tapauksissa jopa kokonaan.

Cremaster-lihas veltostuu tyypillisesti lämpimässä, kuten suihkussa, kylvyssä tai saunassa, jolloin kivekset roikkuvat alempana. Kylmässä, kuten uidessa viileässä tai kylmässä vedessä tai kylmällä ilmalla, cremaster-lihas supistuu, jolloin kivekset ovat ylhäällä ja kivespussi on kireä. Cremaster-lihas saattaa supistua myös seksuaalisen kiihottumisen seurauksena.[2] Cremaster-heijasteessa (ks. Refleksi) cremaster-lihas supistuu sillä puolella, jolla varovasti ärsytetään reiden sisäpinnan ihoa. Heijaste on voimakkaampi lapsilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Janell L. Carroll: Sexuality Now: Embracing Diversity, 3. edition, s. 150. Cengage Learning, 2009. ISBN 9780495602743. Google Book. (englanniksi)
  2. Richard D. McAnulty & M. Michele Burnette: Sex and Sexuality: Sexual function and dysfunction, s. 15. Greenwood Publishing Group, 2006. ISBN 9780275985837. Google Book. (englanniksi)