Cranfordin naiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cranfordin naiset
Cranford
Return to Cranford
Tyyli draamakomedia
Luoja(t) Sue Birtwistle
Susie Conklin
Alkuperämaa Britannia
Alkuperäiskieli englanti
Tuotantokausia 2
Jaksoja 7
Tuotanto
Ohjaaja(t) Simon Curtis
Steve Hudson
Säveltäjä(t) Carl Davids
Tuotantoyhtiö(t) BBC
Palkinnot
Voitetut 3 x BAFTA
Primetime Emmy 2008 (Eileen Atkins)
Ehdokkuudet Golden Globe 2009
Aiheesta muualla
IMDb

Cranfordin naiset (engl. Cranford) on vuonna 2007 valmistunut brittiläinen televisiosarja, joka perustuu Elizabeth Gaskellin samannimiseen romaaniin sekä kirjailijan novelleihin My Lady Ludlow, Dr. Harrison's Confession ja The Last Generation in England. Viisiosainen sarjan ohjasi Simon Curtis ja käsikirjoitti Heidi Thomas.[1] Sarja esitettiin Suomessa syksyllä 2008.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan tapahtumat sijoittuvat 1840-luvun englantilaiseen Cranfordin maaseutukaupunkiin ja useat eri tarinat keskittyvät tarkkailemaan kaupunkilaisten arkielämää, joka on erittäin värikästä. Cranford on perinteistä kiinnipitävä ja sisäänpäin lämpenevä yhteisö, jossa muutoksia ja modernisaatiota pelätään enemmän kuin mitään. Kaupungin lankoja pitävät käsissään naiset; kiistaton johtohahmo kaupungissa on entisen kirkkoherran vanhapiikatytär Deborah Jenkyns, joka määrittelee asukkaiden arkirutiinit aina vierailuajankohdista appelsiinin syömiseen. Deborahilla on myös sisko Matty, joka on paljon kiltimpi ja sympaattisempi kuin ankara ja vanhanaikainen sisarensa. Sarjan alussa Jenkynsien sisarten luo tulee asumaan nuori Mary Smith, josta tulee pian korvaamaton tuki ja turva niin Mattylle ja Deborahille kuin koko kaupungille. Muita merkittäviä asukkaita kaupungissa ovat kylän juorukello neiti Pole, hassahtanut leskirouva Forrester, jalosukuinen ja kunnianarvoisa rouva Jamieson, Tomkinsonin neidit Augusta ja Caroline, tohtorilan taloudenhoitajatar rouva Rose sekä kaupungin ulkopuolella suuressa kartanossaan asusteleva Lady Ludlow. On naisvaltaisessa kaupungissa myös miehiäkin, kuten arvostettu tohtori Morgan, kihlakunnantuomari Sir Charles Maulver, tilallinen ja Mattyn entinen sulhanen Thomas Holbrook, Lady Ludlow'n tilanhoitaja herra Carter sekä leskeksi jäänyt kirkkoherra Hutton, joka asuttaa pappilaa neljän lapsensa kanssa.

Sarja lähtee liikkeelle, kun kaupunkiin saapuu nuori tohtori Frank Harrison, joka ensin järkyttää kaupunkilaisia uudenaikaisilla menetelmillään, mutta joka loppujen lopuksi saa arvostusta sekä kaupungin naimattomien naisten sukkanauhat menemään solmuun. Varsinkin nuoren tohtorin ja kirkkoherran Sophy-tyttären välillä kipinöi ja heidän romanssinsa on yksi sarjan pääjuonista. Harrisonin lisäksi kaupunkiin saapuu myös kapteeni Brown tyttärineen ja heidän mukanaan kaupunkiin alkaa kulkeutua huhuja lähelle Cranfordia rakennettavasta rautatiestä, joka saa kaupungin hameväen heti liikekannalle. Harrisonin ja Sophyn rakkaustarinan ja rautatiejupakan lisäksi kolmas sarjan päätarinoista on herra Carterin ja työläispoika Harry Gregsonin välinen ystävyys, joka enteilee työväen luokan nousua ja saa varsinkin vanhan Lady Ludlow'n takajaloilleen.

Pääjuonten lisäksi Cranfordissa sattuu ja tapahtuu paljon, mm. rikosaalto iskee kaupunkiin, puutarhajuhlia ja teekutsuja vietetään, rakkaus roihuaa ja vanhoja haavoja revitään auki oikein urakalla.

Päärooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisäjaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulukuussa 2009 Cranfordin naiset sai kaksi jaksoa lisää. Tapahtumat sijoittuvat vuosi alkuperäisten jaksojen jälkeen. Rautatietyöt jatkuvat sittenkin ja rata saadaan vedettyä jopa kaupungin keskustaan asti. Matty-neiti elää onnellisesti talossaan veljensä Peterin kanssa hoitaen vuokralaistensa Marthan ja Jemin pikkutyttö Tillyä. Tragedia on kuitenkin edessä. Myös Hanbury Hallissa vallitsee synkät ajat, kun kuoleva Lady Ludlow odottaa poikansa paluuta Italiasta. Entinen kerjäläispoika Harry on nyt rikastunut herra Carterin testamentin turvin ja käy hienostokoulua hatuntekijä neiti Galindon tukemana.

Kaupunki saa uusia asukkaita varakkaiden Buxtonien saapuessa Cranfordiin ja Matty-neiti tutustuttaa perheen eristyneeseen Bellin perheeseen. Buxtonien poika William ja Bellien tytär Peggy rakastuvat, mutta suhde ei miellytä isä Buxtonia. Kolmiodraamoja on luvassa lisää, kun jalosukuisen rouva Jamiesonin käly, Lady Glenmire, muuttaa sukulaisensa luo ja menee sitten naimisiin köyhän, mutta sympaattisen kapteeni Brownin kanssa. Rouva Jamieson raivostuu epäsäätyisestä avioliitosta ja panee koko kaupungin seurapiirit uuteen järjestykseen. Tarvitaan Peterin diplomaattisia taitoja ja italialaistaikuri Signor Brunonia, jotta rauhaa palaa takaisin Cranfordiin.

Päärooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja oli 11 Baftan televisiopalkinnon ehdokkaana ja sai niistä kolme. Eileen Atkins sai sivuosa-Emmyn 2008. Lisäksi sarja oli ehdokkaana monessa sarjassa Golden Globe 2009-gaalassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ray Bennett: Cranford Hollywood Reporter. 2007. Viitattu 21.5.2017.