Corinne Day

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Corinne Day (19. helmikuuta 196227. elokuuta 2010) oli englantilainen muoti- ja dokumentaarinen valokuvaaja.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Corinne Day syntyi Ealingissä 1962. Hänen vanhempansa erosivat Dayn ollessa 5-vuotias. Eron jälkeen Day muutti pikkuveljensä kanssa isoäidin luokse Ickenhamiin. Day keskeytti koulun kuusitoistavuotiaana ja työskenteli vuoden pankkivirkailijana ja ryhtyi sen jälkeen kansainväliseksi lähetiksi. Day tapasi työn puitteissa muotikuvaajan, joka rohkaisi häntä ryhtymään valokuvamalliksi. Day tienasi elantonsa mallina, esiintyen pääsääntöisesti kuvastoissa, usean vuoden ajan. Vuonna 1985 hän tapasi tulevan miehensä Mark Szaszyn kuvausmatkalla Tokiossa. Szaszy, joka toimi myös mallina, oli kiinnostunut valokuvaamisesta ja elokuvista. Szaszyn lahjoitti Daylle kameran ja kannusti tätä kuvaamaan. Day aloitti ottamalla kuvia mallikollegoistaan sovitusten välillä.

1987 pariskunta muutti Milanoon, jossa Corinne Day alkoi kuvaamaan mallien portfolioita ja ottamaan Szaszystä muotokuvia.

Corinne Dayn ura sai uuden käänteen 1990, kun hänen ottamansa kuvat nuoresta, tuntemattomasta Kate Mossista julkaistiin The Face -lehdessä. Yksi kuvista päätyi lehden kanteen. Kuvat olivat ristiriidassa sen hetkisen muotikuvaston kanssa ja saivat paljon huomiota. Myös vuonna 1993 Vogue-lehdelle ottamat kuvat Kate Mossista herättivät kohua. Daytä syytettiin anoreksian tai huumeiden käytön ihannoismista. Corinne Day kieltäytyi käyttämästä kuvankäsittelyä korjatakseen näppylöitä mallin kasvoilta tai muokatakseen heidän vartaloaan. Myöhemmin tätä tyyliä kuvattiin sanoilla grunge tai waif-look.

Näihin aikoihin Day tutustui amerikkalaisen valokuvaajan Nan Goldinin töihin. Goldin tuli tunnetuksi rehellisistä kuvistaan, joissa hänen ystävänsä esiintyvät intiimeissä olosuhteissa peittelemättä ihmisen haavoittuvuutta ja elämän ajoittaista raadollisuutta.

Day menetti pian mielenkiintonsa muotimaailmaa kohtaan ja alkoi kuvata dokumentaarisia otoksia ystävistään, rockmuusikoista ja malleista. Hän ystävystyi mm. stylisti Tara St Hillin kanssa, jonka arkielämän taistelua yksinhuoltajana. Dayn kuvia leimaa heltymätön rehellisyys. Hän suuntasi linssinsä ystäväpiirin henkilökohtaisimpiin hetkiin ja niissä esiintyy seksiä, huumeita, kyyneleitä ja pelkoa.

1996 Corinne Dayltä löydettiin aivokasvain. Day halusi välittömästi alkaa dokumentoida valokuvilla sairauttaan. Hänen miehensä Mark Szaszy kuvasi häntä hoitojen aikana ja ennen kuolemaa.

Vuonna 2000 Corinne Day julkaisi kirjan, Diary, ystävistään ottamistaan valokuvista. Myös hänen oma taistelunsa aivokasvainta vastaan päätyi kirjaan.

2000-luvulla Day alkoi kuvata muudestaan muotilehdille. Hän työskenteli säännöllisesti Italian, Englannin ja Japanin Voguelle. Hän kuvasi myös Hollywood-tähtiä, kuten Nicholas Cagea, Sienna Milleriä ja Scarlett Johanssonia.

Corinne Day asui viimeiset vuotensa Mark Szaszyn kanssa Denhamissa, Buckinghamshiressä, jossa kuoli 48-vuotiaana aivokasvaimeen.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Diary (2000)
  • May the circle remain unbroken (2011)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]