Coracle

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Coracle ja mela. Huomaa teljoon kiinnitetty kantohihna, joka asetetaan olkapäiden ympärille teljon tukeutuessa hartioihin .

Coracle tai corracle (laus. [ˈkɒrəkəl]) on pieni nahkapohjainen korivene, jota on perinteisesti käytetty Walesissa, mutta myös osissa Lounais-Englantia sekä Irlannin ja Skotlannin joilla. Coraclen kaltaisia veneitä käytetään muuallakin, kuten muun muassa Intiassa ja Vietnamissa.

Runko tehdään pajunvitsaksista punomalla tai tavallisimmin saarniliisteistä korin tapaan ja sen ulkopuolelle kiinnitetään rasvatusta naudanvuodasta valmistettu vaippa. Nykyään vaippa valmistetaan huomattavasti halvemmasta ja helpommin uusittavasta tervakankaasta ja jopa pressukankaasta, tämän sanotaan puolittavan aluksen painon ja siten parantavan sen kuljetettavuutta kantamalla.

Coraclea liikutetaan vedessä tavallisesti polviasennossa takamusta teljoon nojaten ja meloen keulan edessä kahdeksikkoa. Sitä ei rungon muodon vuoksi voi meloa sivuilta, sillä siten se vain pyörii paikallaan..

Coracle on tavallisesti 90–120 cm leveä ja 120–180 cm pitkä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.