Laidunmustesieni

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Coprinellus heterosetulosus)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Laidunmustesieni
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Sienet Fungi
Kaari: Kantasienet Basidiomycota
Alakaari: Avokantaiset Agaricomycotina
Luokka: Varsinaiset avokantaiset Agaricomycetes
Alaluokka: Agaricomycetidae
Lahko: Agaricales
Heimo: Psathyrellaceae
Suku: Tulosesus
Laji: heterosetulosus
Kaksiosainen nimi

Coprinellus heterosetulosus
(Locq. ex Watling) D. Wächt. & A. Melzer[1]

Laidunmustesieni (Tulosesus heterosetulosus, syn. Coprinellus heterosetulosus) on muun muassa tanskalaisen Morten Langen tutkima mustesienilaji, jota ei kovinkaan usein tavata luonnossa, joskin sen esiintyvyys ajatellen uhanalaisuutta on puutteellisesti tunnettu (DD). Sitä on löydetty sekatyyppisistä metsistä lähnnä hevosen lannalta. Kuitenkin se tunnetaan ainakin Suomesta Oulun seudulta, Ruotsista ja Tanskasta sekä eräiltä Norjan alueilta kuten Trondheimista. Sen lakki on parin senttimetrin läpimittainen ja muuttuu vaaleasta auetessaan säteittäiseksi ja punaruskeaksi tai mahdollisesti meripihkan väriseksi. Jalan pituus on yhdestä viiteen senttimetriin, mutta ohut, enintään millimetrin paksuinen, harmahtava. Lajin varmistamiseksi tarvitaan itiöiden mikroskooppitutkimusta.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Taksonomian lähde: Index Fungorum Viitattu 17.11.2022
  2. Salo, Niemelä, Nummela-Salo, Ohenoja: ”4-5, Levinneisyys- ja ekologiataulukot”, Suomen helttasienten ja tattien ekologia, levinneisyys ja uhanalaisuus, s. 126,252. Helsinki: Suomen ympäristökeskus, 2005. ISBN 952-11-1996-9.
  3. Jan Vesterholt: ”Coprinellus”, Funga Nordica, s. 563–564. Copenhagen: Nordsvamp, 2004. ISBN 978-87-983961-3-0. (englanniksi)