Coastal-soutu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Coastal-soutu on vesillä tapahtuva soutumuoto, joka eroaa perinteisestä ratasoudusta (olympialuokkien soutu) ja sisäsoudusta. Tämä soutumuoto on erityisen suosittu rannikkoyhteisöissä ja alueilla, joilla avoimet vesistöt ja vaihtelevat sääolosuhteet ovat tyypillisiä. Coastal-soutu tunnetaan myös nimellä "rannikkosoutu" tai "avovesisoutu", ja se on saavuttanut suosiotaan kilpailullisena lajina sekä harrastuksena. Coastal-soutu on nopeiten kasvava soutumuoto maailmalla.[1]

Ominaispiirteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Coastal-soutu eroaa perinteisestä ratasouduta ja sisäsoudusta useilla tavoilla. Yksi merkittävä eroavaisuus on veneiden muotoilussa. Coastal-soutuveneet ovat yleensä kestäviä ja vakaampia kuin perinteiset soutuveneet. Ne on suunniteltu kestämään aallokkoa, tuulta ja vaihtelevia vesiolosuhteita, mikä tekee niistä sopivia avoimille vesille. Coastal-soudussa kilpaillaan rannikoiden vaativissa olosuhteissa, joissa tuuli, aallot, vuorovesi, merivirtaukset ja maaston muodot vaikuttavat paljon suoritukseen. Lajia on pidetty perinteiseen ratasoutuun nähden astetta enemmän extreme-urheilulajina. Coastalissa kilpiallaan kestävyysmatkalla yhteislähdöillä ja radalla navigointi sekä strategiset päätökset erottavat sen selvästi ratasoudusta, missä kukin soutaja etenee omalla ja aina määrämittaisella 2000 metrin suoralla väylällään.

Kilpailut ja tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Coastal-soutu on saavuttanut suosiota kilpailullisena lajina eri puolilla maailmaa. Monissa maissa järjestetään coastal-soudun kilpailuja, jotka voivat vaihdella lyhyistä sprinttikilpailuista pitkiin kestävyyskilpailuihin. Kilpailuissa veneet joutuvat kohtaamaan vaihtelevia sääolosuhteita ja aallokkoa, mikä tekee kilpailuista haastavia ja jännittäviä.

Lisäksi coastal-soutuun kuuluu myös monenlaisia tapahtumia ja retkiä, jotka houkuttelevat harrastajia nauttimaan avoimista vesistä ja luonnosta. Tällaiset tapahtumat voivat olla yhteisöllisiä ja hauskoja kokemuksia, joissa korostuu ulkoilu ja liikkuminen vesillä.

Kansainvälinen Soutuliitto ja coastal-soutu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansainvälinen Soutuliitto (World Rowing, ent. FISA) on tunnustanut coastal-soudun viralliseksi soutumuodoksi ja on edistänyt sen kehittämistä kansainvälisesti. Se on yksi kolmesta kansainvälisestä soudun arvokisalajista ratasoudun ja sisäsoudun rinnalla. Lajissa järjestetään vuosittain viralliset MM-kilpailut sekä kestävyysmatkalla (Endurance) että spinttimatkalla (Beach Sprint).

Coastal-soudun beach sprint on yksi Los Angelesin olympialaisten lajeista.[2]

Menestyneet suomalaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2022 Saudersfootissa, Walesissa pidetyissä MM-kilpailuissa Joel Naukkarinen voitti Beach Sprintillä pronssia, joka oli ensimmäinen Suomen arvokisamitali lajissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. World Rowing - Coastal Rowing World Rowing. Viitattu 30.8.2023. (englanniksi)
  2. Olympiakomitea on päättänyt uuden lajin Los Angelesin 2028 kesäolympialaisiin Yle Urheilu. 17.1.2023. Viitattu 25.1.2024.