Claude Bolling

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Claude Bolling (s. 10. huhtikuuta 1930 Cannes) on ranskalainen jazzpianisti, orkesterinjohtaja ja säveltäjä, joka on säveltänyt taide- ja elokuvamusiikkia.

Bolling aloitti esiintymisen jazzpianistina jo teini-iässä vuonna 1945 ja otti aluksi vaikutteita pääasiassa Duke Ellingtonin kaltaisilta amerikkalaisilta jazzlegendoilta. Hän nousi menestykseen 1950-luvulla ja hänellä on ollut vuodesta 1956 oma big band. Bolling oli 1960-luvulla myös Les Parisiennes -nimisen naislauluyhtyeen managerina ja tuottajana. Elokuviin hän alkoi säveltää 1950-luvun puolivälissä. Säveltäjänä Bolling kehitti 1970-luvulla uuden tyylilajin, jazzia ja klassista musiikkia yhdistelevän ”kamarijazzin”, joka menestyi varsinkin Yhdysvaltain levymarkkinoilla. Hän on säveltänyt sarjoja jazzyhtyeille ja taidemusiikin solisteille, ensimmäisenä ja tunnetuimpana vuonna 1975 levytetty Sarja huilulle ja jazz-pianotriolle. Bolling jatkoi esiintymistä vuoteen 2014 asti.

Valikoituja elokuvasävellyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bolling sävelsi myös tunnusmelodiat 1970-luvun suosittuihin tv-sarjoihin Tiikeriprikaati ja L'Étrange Monsieur Duvallier.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]