Clara Blandick

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Clara Blandick
Henkilötiedot
Koko nimi Clara Dickey
Syntynyt4. kesäkuuta 1876
Hongkong
Kuollut15. huhtikuuta 1962 (85 vuotta)
Los Angeles, Yhdysvallat
Näyttelijä
Aktiivisena 1911–1950
Merkittävät roolit Em-täti (Ihmemaa Oz)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Clara Blandick (oik. Clara Dickey, 4. kesäkuuta 187615. huhtikuuta 1962) oli yhdysvaltalainen näyttelijä, joka muistetaan parhaiten roolistaan Em-tätinä elokuvassa Ihmemaa Oz (1939).

Elämä ja ura

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blandick syntyi 1880 Hongkongissa Willard Mudgett -nimisellä laivalla. Hänen perheensä muutti Quincyyn, Massachusettsiin samana vuonna. Clara varttui Bostonissa, josta hän muutti New Yorkiin vuonna 1900. Hän alkoi tavoitella näyttelijänuraa ja hänen ensimmäinen ammattilaisesiintymisensä tuli vuonna 1901. Vuonna 1911 hän teki ensimmäisen elokuvaroolinsa mykkäelokuvassa The Maid's Double. Blandick pääsi Broadwaylle 1912. Hän sai kuuluisuutta teatterilavoilla. Vuonna 1914 hän palasi valkokankaalle elokuvassa Mrs. Black is Back.

Ensimmäisen maailmansodan aikaan Blandick esiintyi American Expeditionary Forcelle Ranskassa. Hän jatkoi teatterissa ja ajoittain elokuvissa.

Vuonna 1939 Blandick teki tunnetuimman sivuroolinsa Em-tätinä Ihmemaa Ozissa. Vaikka rooli oli pieni, se oli tärkeä elokuvan juonen kannalta. Blandickin kaikki roolisuoritukset elokuvassa filmattiin vain yhdessä viikossa. Vaikka yleisö muisti Em-tädin hahmon, monikaan ei tuntenut itse näyttelijää. Blandickiä ei mainittu alkuteksteissä ja lopputeksteissäkin viimeisenä.

Ihmemaa Ozin jälkeen hän jatkoi sivurooleissa näyttelemistä. Hänen viimeiset roolinsa tulivat vuonna 1950. Hän jäi eläkkeelle näyttelemisestä 69-vuotiaana.

1950-luvulla Blandickin terveys alkoi hitaasti heiketä. Hän alkoi sokeutua ja kärsi artriitista. Huhtikuussa 1962 hän palasi kotiin kirkosta. Hänen talonsa sijaitsi Los Angelesissa. Hän alkoi järjestellä huonetta uudestaan ja laittoi muistoesineensä näkyville paikoille. Lopulta kun hän oli laittanut puhtaat vaatteet ja muotoillut hiuksensa, hän otti yliannostuksen unilääkkeitä. Hän myös sitoi muovipussin päänsä ympärille. Hän jätti itsemurhaviestin: "Olen tehnyt suuren seikkailun. En kestä enää tätä tuskallista kipua. Se on koko ruumiini. En voi kohdata uhkaavaa sokeutta. Rukoilen herraa sieluni toteuttaa. Aamen."

Hänen vuokraemäntänsä löysi hänet seuraavana päivänä. Blandick oli hävittänyt kaikki lääkkeensä ennen kuolemaansa.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.