Circuito di Nardò

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Circuito di Nardò, satelliittikuva

Circuito di Nardò, myös Pista di Nardò, tai suurta ympyrärataa tarkoitettaessa Pista circolare di Nardò on 1970-luvulla Italian köyhällä Mezzogiorno-syrjäseudulla Apuliassa Lecce-provinssiin yhteiskunnan varoilla rakennettu koerata. Eteläisen sijaintinsa vuoksi Nardò-keskus tarjoaa ympärivuotiset olosuhteet "24/7"-tyylin tehokkaaseen testitoimintaan ja -ajoihin[1]. Porsche -suunnitteluyhtiö on päivittänyt koekeskusta vuonna 2018[1].

Sen tunnetuin osa on suuri, 4 kilometrin halkaisijan ja 12,66 kilometrin pituuden korotettu, suuri ympyrärata, missä on suoritettu lukuisia nopeusennätysajoja. Radan ylimmän kaistan 12 asteen kallistus sallii yli 200 km/t-ajonopeuksilla ajon ilman ratin liikuttamista[2]. Mercedes-Benz C111 -koeautoversio IV saavutti toukokuussa 1979 jopa 404 km/t nopeuden, ja siltä kului ratakierroksen alle 2 minuuttia[2]. Keskukseen sisältyy muitakin koeratoja sekä verstastiloja, ja se sijaitsee noin 20 kilometriä luoteeseen Nardòn kaupungista. Ympyrämuoto ja suuri koko juontuvat alkuperäisestä 1970-luvun alun suunnitelmasta sijoittaa Avetranan ja Veglien kylien alueelle Hiukkaskiihdytin[2]. Valtio oli tätä tarkoitusta varten jo ostanut tai pakkolunastanut tarvitsemansa maa-alueen, mutta alkuperäinen suunnitelma kaatui ydinvoima-koelaitosta vastustaneen kansanäänestyksen vuoksi, eikä myöskään alun perin suunniteltua hiukkaskiihdytintä lopulta enää pidetty tarpeellisena[2].

Virheinvestoinnin pelastajaksi tuli tuolloin vauras Fiat-konserni, mikä pitkän jahkailun jälkeen lunasti hankitut 700 hehtaarin maa-alueet perustaakseen omien ajoneuvojensa koe- ja kehitystoiminnan keskuksen. Se tarjosi työpaikkoja usealle tusinalle paikkakunnan asukkaista, ja jopa 600 henkeä työllistävä koeajotoiminta tuotti seudun palvelualalle lisätuloja. Keskusta vuokrattiin alusta asti myös muiden ajoneuvovalmistajien käytettäväksi, ja moni suuri autonvalmistaja käyttää suurta ympyrärataa edelleen automalliensa testiajoissa[2]. Nykyään (tilanne toukokuussa 2012) Nardò-koeajokeskus on siirtynyt Prototipo S.p.A:lta Porsche-yhtymän jo vuonna 1931 perustaman suunnittelutoimiston, nykyään Porsche Engineering Group -yhtiön hallintaan[1].


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Baumann, Uli: PORSCHE ÜBERNIMMT NARDO (PEG ostaa Nardò-testikeskuksen) Auto, Motor & Sport. 11.4.2012. auto-motor-und-sport.de. Viitattu 30.3.2023. (saksaksi)
  2. a b c d e Busse, Axel F.: 40 Jahre Nardo: Vom Teilchenbeschleuniger zum Tempodrom auto-medienportal.net. 16.9.2015. Viitattu 30.3.2023. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]