Cinemax

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cinemax (tai Max)
Cinemax logo.png
Lähetykset alkoivat 1. elokuuta 1980
Omistaja Home Box Office, Inc. (Time Warner)
Kuvaformaatti 480i (SDTV)
1080i (HDTV)
Maa  Yhdysvallat
Näkyvyysalue Koko maa
Pääkonttori New York
Aiemmin Cinemax (1980-2008; päänimenä, yhä käytössä muualla)
Saatavuus
Satelliitti
DirecTV 512 Cinemax (itä)
513 MoreMax
514 Cinemax (länsi)
Dish Network 310 Cinemax (itä)
311 Cinemax (länsi)
312 MoreMax
313 ActionMax
314 5StarMax
Kaapeliverkko
Saatavilla kaikissa kaapeliverkoissa
IPTV (ADSL)
Verizon FIOS 420 Cinemax (itä)
421 Cinemax (länsi)
422 More Max (itä)
423 More Max (länsi)
424 Action Max (itä)
425 Action Max (länsi)
426 Thriller Max (itä)
427 Thriller Max (länsi)
428 W' Max
429 At Max
430 Five Star Max
431 OuterMax
((HD saatavilla))
AT&T U-verse Ks. AT&T U-verse channel lineup

Cinemax (vuodesta 2008 käyttänyt nimeä Max lähetyksissä) on paketti kanavia, jotka toimittavat kuluttajalle elokuvia ja muita palveluita. Cinemaxia pyörittää Home Box Office, Inc. (osa Time Warneria). Sen nimi on kahden sanan, "cinema" ja "maximum" yhdistelmä.

Keski-Amerikassa, kanavaa pyörittää HBO Latin America Group. Sisarkanava "Max Prime" on myös saatavilla. Eurooppalainen versio Cinemaxista tunnetaan nimellä Cinemax 2.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cinemax aloitti elokuun 1. päivä vuonna 1980[1] HBO:n vastauksena "The Movie Channel" nimiselle kilpailijalle, mikä oli silloin toiminnassa. Toisin kuin HBO (ja useammat kaapelikanavat jotka olivat jo toiminnassa kun Cinemax aloitti), Cinemax lähetti ohjelmaa 24 tuntia päivässä siitä asti kun se aloitti lähetykset (HBO lähetti vain 9 tuntia ohjelmaa päivittäin, kello kolmesta iltapäivällä keskiyöhön, aina syyskuuhun 1981 asti, jolloin se alkoi lähettää ohjelmaa 24 tuntia päivässä viikonloppuisin; HBO ei aloittanut arkisia 24 tunnin lähetyksiä ennen kuin joulukuun 28. päivä 1981.)

Cinemax menestyi alkuvuosinaan, koska tilaajilla oli tyypillisesti pääsy vain noin kolmeen tusinaan kanavaan. Elokuvat olivat eniten haluttu ohjelma kategoria tilaajien keskuudessa ja fakta, että Cinemax näytti klassikkoelokuvia täysimittaisina ilman mainostaukoja, teki kanavasta houkuttelevan lisän HBO tilaajille. Monissa tapauksissa, kaapelioperaattorit eivät myyneet Cinemaxia ihmisille, jotka eivät olleet jo HBO:n tilaajia. Nämä kaksi kanavaa myytiinkin tyypillisesti pakettina. Yleensä asiakas sai alennusta molempien valitsemisesta. Tyypillinen hinta HBO:lle 1980-luvun alussa oli noin 13 dollaria kuukaudessa, kun Cinemaxin sai 7–10 dollarin lisämaksulla kuukaudessa.

Kun uusia pelkästään elokuviin keskittyviä kanavia aloitti kaapeliverkossa, Cinemaxin ohjelma filosofia alkoi muuttua yrityksenä säilyttää sen tilaajat. Ensin, kanava alkoi näyttää väkivaltaisempaa sisältöä, jota HBO näytti vain illalla ja Cinemax sitten päätti, että se voisi kilpailla alkamalla lähettää enemmän aikuisille tarkoitettuja elokuvia (erotiikkaa).

Vuonna 1983, Cinemaxin isäntäfirma Time-Life inc. (joka yhdistyi Warner Commucationsin kanssa vuonna 1989 muodostaen Time Warnerin), haastoi silloin yksityisen kanavan KOKIn (nykyään amerikassa kanava 23, osa Fox Broadcastin Companya Tulsassa, Oklahomassa) ja sen omistajat, Tulsa 23, Ltd:n, oikeuteen, koska he käyttivät sloganinaan "We Are Your Movie Star (Me olemme sinun elokuvatähtesi)" (mikä oli Cinemaxin silloinen slogan). Cinemax kuitenkin hävisi jutun KOKIlle.

1990-luvulla, Cinemax lähetti yhden elokuvan päivittäin, joka perustui tiettyyn teemaan, jota edustivat erilaiset kuvat jotka lähetettiin ennen elokuvan alkua[2] Symbolit mukaan lukien:

 • Comedy (Elokuvaa edeltävänä kuvana toimi erilaisista lavasteista koostuva naurava naama)
 • Jännitys (Elokuvaa edeltävänä kuvana toimi juoksevan miehen silhuetti)
 • Premiere (Elokuvaa edeltävänä kuvana toimi huutomerkki, jota osoitti monta kohdevaloa)
 • Kauhu (Elokuvaa edeltävänä kuvana toimi pääkallo)
 • Draama (Elokuvaa edeltävänä kuvana toimi draaman ja komedian naamarit
 • Vanguard (Elokuvaa edeltävänä kuvana toimi maapallo)
 • Toiminta (Elokuvaa edeltävänä kuvana toimi konekivääri)
 • Klassikko (Elokuvaa edeltävänä kuvana toimi klassinen elokuva pari suutelemassa)

Minkä teeman elokuva lähetetään minäkin päivänä (ja ajankohtana). Esimerkiksi Amerikassa:

 • Maanantaina, 20:00: Komedia
 • Tiistaina, 20:00: Jännitys
 • Keskiviikkona, 20:00: Vanguard
 • Torstaina, 20:00: Draama
 • Perjantaina, 20:00: Ensi-ilta
 • Lauantaina, 20:00: Toiminta
 • Sunnuntaina, 12:00 (päivällä): Klassikko

Nämä teemaiset elokuvalähetykset alkoivat vuonna 1993 ja loppuivat vuonna 1997, kun Cinemax alkoi esittää normaalisti elokuvia teema iltojen sijaan, joka ilta kello 20:00. Vaikka Cinemax on aina ollut pääosin elokuvakanava, se on lähettänyt pienen määrän sarjoja ohjelmistossaan, mukaan lukien Second City Television, Max Headroom ja myös aikuisille tarkoitettuja sarjoja kuten Passion Cove.

Kanavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cinemaxilla on kahdeksan eri kanavaa. Kaikilla kanavilla, paitsi Wmaxilla on omat "Itä/Länsi" syötteet itä ja keski aikavyöhykkeille sekä tyynenmeren ja vuoristo aikavyöhykkeille Amerikassa. Cinemax myös multipleksoi (antaa mahdollisuuden idän asiakkaille katsoa ohjelmat länsirannikon lähetyksestä 3 tuntia etujassa tai päinvastoin länsirannikon asiakkaille mahdollisuuden katsoa idän lähetyksestä ohjelma uudestaan) idän ja lännen syötteitä yhteen, antaen katsojalle mahdollisuuden katsoa ohjelma 3 tuntia etu- tai jälkikäteen tai uudestaan, riippuen katsojan sijainnista.

Lista kanavista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1991, HBO:sta ja Cinemaxista tuli ensimmäiset korkealuokkaiset palvelut, jotka tarjosivat multipleksoituja, (mahdollisuuden katsoa ohjelmia etu- tai jälkikäteen tai uudestaan), palveluita kaapeliverkon asiakkaille kolmelle kaapelisysteemille Wisconsissa, Kansasissa ja Texasissa. Vuotta myöhemmin, A.C. nielsen Co. tekemästä tutkimuksesta ilmeni, että kanavoinnilla oli positiivinen vaikutus tilaajien Cinemaxin käyttöön ja asenteeseen Cinemaxia kohtaan. Cinemax 2 myös aloitti multipleksoidut lähetykset näissä kolmessa verkossa (Wisconsin, Kansasissa ja Texasissa).

Cinemax lähettää tällä hetkellä ohjelma kahdeksalla multipleksioidulla kanavalla:[3]

 • Cinemax (yleensä lähettää ohjelmaa Max nimellä): Pää lippulaiva kanava; blockbuster elokuvia, ensi-esitys elokuvia, suosikki elokuvia ja erotiikkaa. Näyttää uusien elokuvien ensi-iltoja launtai iltaisin kello 22:00.
 • MoreMax: toissijainen kanava, jolla on samantapainen sisältä pääkanavan kanssa, mutta näyttää myös ulkomaalaisia-, indie- ja taide-elokuvia. Tunnettiin alun perin nimellä "Cinemax 2 " vuosina 1991–1998.
 • ActionMax: Toiminta elokuvia, mukaan lukien blockbustereita, länkkäreitä, sota ja taistelu elokuvia (martial art). Tunnettiin alun perin nimellä "Cinemax 3 vuosina 1995–1998.
 • ThrillerMax: Mysteeri, jännitys, kauhu ja trilleri elokuvia. Aloitti vuonna 1998.
 • @Max: Kohdeyleisönä nuorempi sukupolvi. Lähettää nykyaikasia/ajanmukaisia elokuvia. Aloitti vuonna 2001.
 • OuterMax: Sci-fi, kauhu ja fantasia elokuvia. Aloitti vuonna 2001
 • Wmax: Kohdeyleisönä naiset. Lähettää draamoja, mysteereitä ja klassisia romantiikka elokuvia. Aloitti vuonna 2001.
 • 5StarMax: Moderneja klassikkoja, mukaan lukien palkintovoittajia ja ajattomia aarteita. Aloitti vuonna 2001.

Cinemax Multipleksiointi tunnettiin nimellä "MultiMax" useita vuosia, mutta sillä ei ole nykyään "virallista" nimeä. Tästä huolimatta, HBO:n ja Cnimeaxin multipleksi paketteja kutsutaan nimellä "HBO/MAX Pak". DirecTV ja DISH Network tilaajat ja muutamat muut kaapelioperaattorit saavat Cinemax kanavat ilman, että he tilaavat HBO:ta. Tosin suurin osa kaapelioperaattoreista tarjoaa nämä kaksi palvelua ja heidän multipleksinsä yhdessä paketissa.

Cinemax HD[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki kanavat lähetetään samanaikasesti 1080i teräväpiirto resoluutiolla[4] Kaikki kanavat lähetetään samanaikasesti 480i ja 1080i resoluutiolla ja pääkanava verkko alkoi lähettää pelkästään teräpiirrossa Syyskuun 1. päivä 2008.[4]

Ohjelmisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cinemaxilla (HBO:n kautta) on tällä hetkellä yksinomainen sopimus tytäryhtiö Warner Bros. kanssa (mukaan lukien New Line Cinema), Dreamworks ja 20th Century Fox. Lisäksi sillä on osittain maksukaapeli oikeudet Universal Studiosin tuottamiin elokuviin (mukaan lukien Rogue Pictures ja Focus Features.) Elokuvat, joihin HBO:lla on kaapeliverkon lähetysoikeudet, lähetetään myös Cinemaxilla samalla lisenssillä. Cinemax on jatkanut '50–'70 lukujen elokuvien lähettämistä aamutunneilla, sen sijaan että se lähettäisi K13 tai K18 elokuvia. Max myös tuottaa dokumentti elokuvia nimellä Max Reel Life. Cinemax on myös lähettänyt vuosittain filmifestivaalin vuodesta 1993, nimeltä The Summer of 1000 Movies, jonka aikana se sanoo lähettävänsä kesän aikana 1000 elokuvaa (joista monilla on samanlainen aihe).

Aikuisviihde ohjelmaa ei lähetetä pelkästään Cinemaxin pääverkkoon, sillä myös MoreMax lähettää aikuisviihde elokuvia ja sarjoja ja usein tunnin aiemmin kuin Cinemax, joskus jopa aloittaen niinkin aikaisin kuin 22:30.

Tuotteistaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cinemaxin logo perustus vuonna 1980

Cinemaxin alkuperäinen vuoden 1980 perustamislogo näytti kanavan nimen niin, että Ensimmäinen kirjain oli isolla, seuraavat pienellä. Heidän "Coming Up Next" grafiikat oliva hyvin samankaltaisia isäyhtiö HBO:n grafiikkojen kanssa tuona aikana. Vuonna 1985 Cinemax otti käyttöön uuden logon, jossa kirjaimet olivat italialais tyylisesti. Logoa käytettiin monissa väreissä. Nykyinen Cinemaxin logo koostuu Impact tyylisistä kirjaimista, niin että "MAX" on ympyrän sisällä. Logo näytetään usein niin, että pelkkä "MAX" ympyrä näkyy.

Sloganit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 19801982: The (24-Hour) Movie Network
 • 19801985: We Are Your Movie Star (Me olemme sinun elokuvatähtesi)
 • 19831984: Our Difference is Our Movies
 • 19841986: We Take You to the Stars
 • 19861989: Entertainment to the Max
 • 19861988: It's Max
 • 19881989: See the Light, See Cinemax (Näe valo, näe Cinemax)
 • 19891991: More Movies, More Choice (Enemmän elokuvia, enemmän valintoja)
 • 19891997: Cinemax, The Most Movies on Pay TV
 • 19911993: Cinemax, If You Like Movies (Cinemax, jos pidät elokuvista)
 • 19931997: The Best Network for Movies on TV
 • 19972000: The Movie Service for the Movie Fan
 • 20002003: Best! Most! Max!
 • 20032008: Take It to the Movies
 • 20082011: Take It to the Max
 • 20112013: We Are Your Movie Channel
 • 2013edelleen: Max. In Movies

Näkyvyys kiistoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heinäkuun 13. päivä vuonna 2007, satelliitti operaattori DirecTV julkisti lehdistötiedotteen, jossa se lupasi, että se lisäisi MoreMaxin teräväpiirto version[5] Väitettä ei ole vieläkään täytetty. DirecTV:ltä ei ole edes saatavilla @Max, ActionMax, ThrillerMax, 5StarMax tai Wmax.[6]

Vertalailuna, kaikki Showtime kanavat[7] ja suurin osa Star Networkin kanavista[8] joita DirecTV tarjoaa, ovat saatavilla teräväpiirtona.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]