Chorus Cathedralis Aboensis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Chorus Cathedralis Aboensis on turkulainen orkesterisäestyksellisiin suurteoksiin erikoistunut 60-80 laulajan sinfoniakuoro. CCA toimii tiiviissä yhteistyössä Turun filharmonisen orkesterin sekä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa. Kuoro on perustettu vuonna 1982 ja sen taiteellisena johtajana on vuodesta 2021 alkaen toiminut MuM Paavo Hyökki.

Sinfoniakuoro Chorus Cathedralis Aboensis (CCA) perustettiin vuonna 1982 ammattimaisen taitaville harrastajalaulajille. Kuoro sai nimensä Turun tuomiokirkon mukaan, ja sen päätehtävät ovat esiintymiset tuomiokirkon juhlajumalanpalveluksissa sekä yhteistyö Turun filharmonisen orkesterin kanssa. Turun filharmonikkojen kanssa CCA on konsertoinut jo yli 130 kertaa. CCA on esiintynyt myös RSO:n, Helsingin kaupunginorkesterin, Tampere Filharmonian, Tapiola Sinfoniettan ja Jyväskylä Sinfonian kanssa. Yhteistyötä on tehty myös esimerkiksi ranskalaisen Orchestre National du Lorrainen kanssa.

Kuoron laajaan kantaohjelmistoon kuuluvat kaikki keskeiset suuret kirkkomusiikkiteokset kuorolle ja orkesterille. Viime vuosien aikana kuoron ohjelmistoon on kuulunut kotimaisten ja kansainvälisten kapellimestareiden johdolla muun muassa Johannes Brahmsin Ein Deutsches Requiem, Ludvig van Beethovenin 9. sinfonia, Joseph Haydnin Luominen sekä Verdin, Fauren ja Mozartin Requiemit. Aiemmin kuoro on esittänyt myös teoksia Francis Poulencin Stabat Mater, Gustav Mahlerin 2. sinfonia, Edvard Giregin Peer Gynt, Zoltán Kodályn Psalmus Hungaricus, Robert Schumannin Kohtauksia Goethen Faustista, Antonin Dvořákin Stabat Mater, Leoš Janáčekin Glagoliittimessu, Sir Michael Tippettin Child of Our Time sekä Hector Berliozin Tristia.

CCA on esiintynyt monien tunnettujen suomalaisten ja ulkomaisten solistien, kuten Karita Mattilan, Valtteri Torikan, Matti Salmisen, Jaakko Ryhäsen, Soile Isokosken, Juha Uusitalon, Jorma Silvastin, Raimo Sirkiän, Monica Groopin, Kiri Te Kanawan ja Barbara Hendricksin kanssa. CCA on järjestänyt a cappella -konsertteja esittäen mm. Einojuhani Rautavaaran Vigilian sekä toiminut myös oopperakuorona. Elokuussa 2005 CCA oli mukana Suomen Joutsenella esitetyssä Richard Wagnerin Lentävä hollantilainen -produktiossa, sekä samana syksynä Karita Mattilan Arias-konsertissa Helsingin Hartwall Arenalla. Vuonna 2012 CCA juhlisti 30-vuotisjuhlavuottaan esittämällä Brahmsin Ein Deutsches Requiemin ja syksyllä [Turku Jazz Orchestra]]n kanssa Duke Ellingtonin Sacred Concertin. Vuonna 2017 CCA toimi oopperan Die Kalewainen in Pochjola-kuorona ja samana kesänä kuoro esitti Richard Wagnerrin Parsifal-oopperan näyttämöversiona Turun Musiikkijuhlilla. Vuoden 2021 keskeinen teos oli Panu Aaltion Luontosinfonia ulkoilmakonserttina.

CCA:n johtajina ovat aiemmin toimineet Jouko Hytönen, Raili Leinonen, Juha Kuivanen, Seppo Murto,Timo Lehtovaara ja Märt Krell.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]