Cheech & Chong

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tommy Chong

Cheech & Chong on komediapari, joka koostuu kanadalais-amerikkalaisesta Tommy Chongista ja meksikolais-amerikkalaisesta Cheech Marinista. Parin aktiivinen ura oli 1970-luvulta 1980-luvun puoliväliin saakka.[1] Pari on kuitenkin esiintynyt yhdessä jälleen 2000-luvulta alkaen.

Cheech & Chong tunnetaan komedia-albumeistaan ja elokuvistaan, jotka sisältävät paljon hippeihin ja kannabikseen liittyviä vitsejä.[1]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cheech & Chong tuli alun perin tunnetuksi stand-up-esiintymisistään ja komedia-albumeistaan. Ensimmäinen albumi Cheech & Chong julkaistiin vuonna 1971. Koko Yhdysvaltain kansansuosioon komediapari tuli kuitenkin vasta elokuviensa myötä, joista tunnetuimpia ovat Täysin pilvessä (Up In Smoke, 1978), Cheech & Chong: Toinen elokuva (Cheech & Chong’s Next Movie, 1980) ja Jääunia (Nice Dreams, 1981). Näiden elokuvien jälkeen tulivat It Came from Hollywood ja Cheech & Chong (Things Are Tough All Over), jotka kummatkin saivat ensi-iltansa 1982 mutteivät enää yltäneet aiempien elokuvien suosioon. Vuoden 1983 Still Smokin’ elvytti parin mainetta, mutta sitä seuranneet Korsikalaiset veljekset (Cheech & Chong's The Corsican Brothers, 1984) ja Get Out of My Room (1985) eivät olleet enää yleisön mieleen. Komediapari päätti hajota 1985 aikana.[1][2][1]

Cheech Marin jatkoi elokuvissa näyttelemistä aktiivisesti, mutta Tommy Chong ei ollut läheskään niin aktiivinen. Chong on saanut myöhemmin näkyvyyttä komediasarjoissa kuten Dharma & Gregin Carlina ja 70's Shown hippinä nimeltä Leo. Chong on myös medioissa maininnut tyytymättömyyttä Yhdysvaltojen huumepolitiikkaan varsinkin marihuanan osalta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Cheech and Chong (Arkistoitu – Internet Archive), St. James Encyclopedia of Popular Culture, Gale 2000. Vaatii HighBeam-tilauksen.
  2. Cheech Marin -sivu ja mainittujen elokuvien sivut Elonetissä.