Charles Swann

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bernardino Luini: Kuninkaiden kumarrus, 15. vuosisadan ensimmäinen neljännes

Charles Swann on henkilöhahmo Marcel Proustin teoksesta Kadonnutta aikaa etsimässä.

Punatukkainen ja vihreäsilmäinen dandy, hänellä on parta ja monokkeli ja hän on erittäin hienotunteinen ja elegantti. Swann on sitä miestyyppiä, jotka ovat tyylikkäitä, hienokäytöksisiä, ja jotka eivät pidä isoa ääntä suhteistaan. Kuitenkin hän on myös Walesin prinssin hyvin läheinen ystävä.

Swann asuu nuoruudessaan Pariisissa sijaitsevan Orléansin rantakadun erässä isossa yksityistalossa. Kun hän tapaa Odette de Crécyn niin hän yhä asuu samassa talossa. Hän rakastuu hullaantuen Odetteen. Tämä rakastumistarina muodostaa suuren osan niteestä ”Swannin tie”, teoksessa Kadonnutta aikaa etsimässä.

Eräät taideteokset ovat inspiroineet Proustin luovaa työtä Swannin henkilökuvaa kirjoitettaessa. Luinin maalauksessa ”Kuninkaiden kumarrus”, vaaleatukkainen tietäjä on esimerkiksi ollut erittäin todennäköinen hahmo Swannin ulkonäön rakentamisessa.

Avioiduttuaan Odetten kanssa he muuttavat Acacias-puistokadulle ja saavat tyttären. Tytär, Gilberte, johon kertoja Marcel rakastuu, avioituu kertojan parhaan ystävän Robert de Saint-Loupin kanssa.