Charles Conrad

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Charles Conrad
Conrad-c.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt2. kesäkuuta 1930
Kuollut8. heinäkuuta 1999 (69 vuotta)
Kansalaisuus yhdysvaltalainen
Ura
Tyyppi Nasan astronautti
Lennot
Gemini 5 Gemini 5
Gemini 11 Gemini 11
Apollo 12 Apollo 12
Skylab 2 Skylab 2

Charles Conrad Jr. (paremmin tunnettu kutsumanimellä Pete Conrad) (2. kesäkuuta 19308. heinäkuuta 1999) oli kolmas Kuun pinnalla käynyt yhdysvaltalainen astronautti.[1]

Conrad syntyi vuonna 1930 Philadelphiassa Yhdysvalloissa varakkaaseen pankkiiriperheeseen. Hänen perheensä menetti kuitenkin omaisuutensa talouslamassa vuonna 1942 ja perhe joutui muuttamaan pois kartanostaan pienempään taloon. Nuorena Conrad oli kesätöissä Paolin lentokentällä. Aluksi hän leikkasi ainoastaan ruohoa mutta aikaa myöten hän oppi lentokentällä myös lentokoneen korjausta. Autettuaan erästä lentäjää korjaamaan lentokoneesa, Conrad sai lentäjältä virallista lento-opetusta. Conrad valmistui 1953 ilmailutekniikan linjalta yliopistosta ja siirtyi sen jälkeen laivastoon, jossa hänestä tuli sotilaslentäjä.

Vuonna 1959 Conrad kutsuttiin psykologisiin testeihin, joissa valittiin Mercury-astronautteja. Conrad oli ainoa joka kapinoi testeissä avoimesti testaajia vastaan mutta hänet valittiin silti mukaan ohjelmaan.

Conrad lensi Gemini 5 -lennolla maan ympäri, Apollo 12 -lennolla Kuuhun ja oli mukana toisella Skylab-avaruusasemalle tehdyllä lennolla. Gemini 5-lennolla Conrad oli 10:s amerikkainen avaruuslentäjä, ja 20:s avaruuslentäjä koko maailmassa. Conrad kuoli moottoripyöräonnettomuudessa noin kaksi viikkoa ennen ensimmäisen kuulennon 30-vuotisjuhlaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]