Chanel No. 5

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Chanel No. 5 -pullo.

Chanel No. 5 on Chanel-tuotemerkin tunnetuimpia hajuvesiä. Sen kehitti venäläis-ranskalainen kemisti ja parfymisti Ernest Beaux vuonna 1921.[1] [2]

Chanel No 5:n tuoksu on klassinen, ja se on edelleen yksi maailman myydyimmistä hajuvesistä. Tuote sai nimensä, kun ranskalainen Coco Chanel arvioi erilaisia hajuvesiehdotuksia ja hänen suosikkinsa oli näyte pullossa numero viisi – No. 5. Suuren suosionsa kyseinen tuoksu on saavuttanut muun muassa sillä, että Marilyn Monroe kertoi tarvitsevansa ”yöpuvukseen” vain pari tippaa Chanel No. 5:sta. Parfyymin mainoskampanjoissa ovat esiintyneet muun muassa näyttelijät Catherine Deneuve ja Nicole Kidman.

Chanel No. 5:n ensituoksu koostuu aldehydeistä, bergamottista, sitruunasta ja nerolista, sydäntuoksu jasmiinista, ruususta, kielosta ja orris-juuresta, ja pohjatuoksu vetivertista, santelipuusta, vaniljasta ja meripihkasta.lähde?

Chanel No. 5 -tuoksuja on nykyään useampi eri versio. Eau de Parfum on 80-luvulla modernisoitu versio, Parfum taas noudattaa alkuperäistä reseptiä. Eau de Toilette muistuttaa myös alkuperäistä, mutta sen tuoksupitoisuus on pienempi.[3]

  1. Kaari Utrio, Una Nuotio, Taina Heikkilä: Rusoposkia, huulten purppuraa, s. 81. Tekniikan museo, 1995. ISBN 951-95233-6-7.
  2. Ernest Beaux, Perfumer -- From 'Bouquet of Napoleon' to 'Chanel No.5' to 'Mademoiselle Chanel No.1' (???) www.perfumeprojects.com. Viitattu 20.1.2016.
  3. Turin, Luca & Sanchez, Tania: The Perfumes The A-Z Guide. Penguin Group, 2008.