Cetartiodactyla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Cetartiodactyla on ryhmä eläintaksonomiassa, johon kuuluu nykyisten sorkkaeläinten ja valaiden yhteinen kehityslinja. Sorkkaeläimet ovat evoluution myötä sopeutuneet elämään metsissä, savanneilla, autiomaissa ja vuoristoissa kun taas valaat ovat sopeutuneet elämään merissä. Nykyiset valaat ovat pitkälti sopeutuneet vesielämään ja niiden luurangot muistuttavat vain vähän sorkkaeläinten luurankoja.[1] Kuitenkin ensimmäiset valaiden kehityslinjan muinaisvalaat muistuttivat paljolti sorkkaeläimiä. Ne olivat nelijalkaisia ja pystyivät kävelemään kuivalla maalla. Niiden jaloissa oli sekä sorkkaeläimille tyypillisiä piirteitä että vesieläimille tyypillisiä piirteitä. Muinaisvalaiden kehitys lantion ja raajojen osalta tapahtui vähitellen ja lopulta raajat katosivat ja valaille kehittyivät evät.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alison Poor: Cetartiodactyla, Cetaceans and Artiodactyls Animal Diversity Web. University of Michigan. Viitattu 17.11.2023. (englanniksi)
  2. Anniina Wallius: Muinaisvalas käveli ja ui - jokaisessa varpaassa oli kavio ja välissä räpylät 9.4.2019. Yle. Viitattu 17.11.2023.