Keltaorakaunokki

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Centaurea solstitialis)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keltaorakaunokki
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Siemenkasvit Spermatophyta
Kladi: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Lahko: Asterales
Heimo: Asterikasvit Asteraceae
Alaheimo: Carduoideae
Suku: Kaunokit Centaurea
Laji: solstitialis
Kaksiosainen nimi

Centaurea solstitialis
L.

Katso myös

  Keltaorakaunokki Wikispeciesissä
  Keltaorakaunokki Commonsissa

Keltaorakaunokki (Centaurea solstitialis) on yksivuotinen asterikasvi. Se kasvaa 30–80 senttimetriä korkeaksi. Varsi on haarova, siipipalteinen ja karvainen. Mykerön uloimmissa kehtosuomuissa on vankka, 10–15 millimetriä pitkä kärkipiikki ja lyhyitä sivupiikkejä. Mykerön kukat ovat vaaleankeltaiset.[1]

Keltaorakaunokki esiintyy alkuperäisenä Etelä- ja Kaakkois-Euroopassa, Pohjois-Afrikassa, Lähi-idässä, Kaukasiassa ja Keski-Aasiassa. Tulokaslajina sitä kasvaa ympäri maailman paikoitellen kaikissa maanosissa.[2] Suomessa keltaorakaunokki on harvinainen, muutaman kerran 1980-luvulla ja aiemmin tavattu satunnaistulokas.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, 2. painos, s. 648. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Helsinki: Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.
  2. United States Department of Agriculture (USDA), National Plant Germplasm System: Centaurea solstitialis L. (englanniksi) Viitattu 14.1.2017.
  3. Lampinen, R. & Lahti, T.: Kasviatlas 2015: Suomen putkilokasvien levinneisyyskartasto (Keltaorakaunokki Centaurea solstitialis) 2016. Helsinki: Helsingin Yliopisto, Luonnontieteellinen keskusmuseo.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.