Carlos Gardel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Carlos Gardel (11. joulukuuta 1890 Toulouse, Ranska24. kesäkuuta 1935 Medellín, Kolumbia) oli argentiinalaisen tangon suurimpiin tulkitsijoihin kuuluva säveltäjä, laulaja ja näyttelijä, tanguero, joka levytti sadoittain tangoja elinaikanaan. Näistä tunnetuimpia ovat ”Mi noche triste”, ”Mi Buenos Aires Querido”, ”Amores de Estudiante”, ”Soledad”, ”Volver”, ”Por una Cabeza” sekä ”El día que me quieras”, joista useimmat hän loi yhdessä pitkäaikaisen työtoverinsa, sanoittaja Alfredo Le Peran kanssa.[1] Yhteensä Gardel levytti 770 kappaletta, joista peräti 514 on tangoja.

Elämä ja ura

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gardel aloitti uransa laulamalla baareissa ja yksityistilaisuuksissa. Hänen läpimurtonsa tapahtui vuonna 1917 valtavan suosion saaneella kappaleella ”Mi noche triste”. Tämä Pascual Contrusin ja Samuel Catriotan säveltämä kappale myi 100 000 kappaletta ja oli valtava menestys koko latinalaisessa Amerikassa. ”Mi noche tristen” myötä Gardel kehitti tango-canciónin, joka nosti tangon alaluokan musiikkityylistä arvostetuksi keskiluokan suosikiksi. Gardel kiersi useita kertoja läpi Etelä-Amerikan ja esiintyi myös Barcelonassa, Madridissa, Pariisissa ja New Yorkissa. Suosionsa kasvaessa Gardel teki myös lukuisia elokuvia.

Gardelin laulutyyliä on kuvattu olleen rinnastuksia italialaiseen bel cantoon, portugalilaiseen fadoon sekä amerikanitalialaiseen crooneriin.[2]

Kesäkuussa 1935 maailmalle levisi uutinen Gardelin ja hänen työtoverinsa Alfredo Le Peran kuolemasta lento-onnettomuudessa Medellínin kaupungissa Kolumbiassa. Valtava määrä ihmisiä tuli osoittamaan kunnioitustaan edesmenneelle suosikilleen, kun tämän ruumis kulki Kolumbian, New Yorkin, Rio de Janeiron ja Montevideon kautta viimeiseen lepopaikkaansa Buenos Airesin La Chacarita -hautausmaalle.

Kiistelty syntymäpaikka

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gardelin syntymäpaikasta on kaksi eri teoriaa: Toisen mukaan hän on syntynyt pienessä Valle Edénin kaupungissa Uruguayssa. Väite perustuu hänen anomukseensa Argentiinan kansalaisuutta varten, jossa Gardel itse väitti olevansa uruguaylainen, sekä hänen puoliksi palaneesta passistaan, joka löytyi kohtalokkaan lento-onnettomuuden jälkeen. Passin mukaan Gardel oli syntynyt Tacuarembossa, Uruguayssa, lähellä Valle Edénin pikkukaupunkia. Toinen teoria taas kertoo Gardelin oikean nimen olleen Charles Romuald Gardés ja syntymäpaikan Toulouse, Ranska. Tämän mukaan hän oli tuntemattoman isän ja Berthe Gardésin (1865–1943) poika, joka saapui Argentiinaan 27 kuukauden ikäisenä. Ranskalainen syntymätodistus on olemassa ja sen omistaa Gardel-asiantuntija Gilbert Mamery. Toinen teoriaa tukeva dokumentti on Gardelin ilmeisesti itse kirjoittama testamentti, jossa hän myöntää syntymäpaikkansa olevan Ranskan Toulouse.

Koska ei voida sanoa, kummat dokumentit ovat väärennettyjä, Gardelin syntymäpaikasta ei ole varmuutta. On epäilty, että Gardel ei suostunut vahvistamaan syntyperäänsä, koska yritti salata taustansa aviottomana lapsena. Kysyttäessä hänen kansalaisuuttaan Gardel usein vastasi: ”Synnyin Buenos Airesissa Argentiinassa kahden ja puolen vuoden iässä.”

Carlos Gardel (Carlos Gardelin epävirallinen elämäkerta) mundoandino.com. www.mundoandino.com. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)

  1. info.tango.info: Carlos Gardel: Works eng.tango.info. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)
  2. Sven-Erik Klinkmann: Från majskolv till parisisk electronica: Om den argentinska tangons historia (pdf) netikka.net. Viitattu 4.1.2008. (ruotsiksi)

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Barsky, Julián & Barsky, Osvaldo: Maailman tangokuningas Carlos Gardel. Elämäkerta. Suomentanut Häkli, Anna-Leea. Rajamäki: Aviador, 2020. ISBN 978-952-7347-54-6.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]