Carl Ditters von Dittersdorf

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Carl Ditters von Dittersdorf

August Carl Ditters von Dittersdorf (2. marraskuuta 173924. lokakuuta 1799) oli itävaltalainen säveltäjä ja viulisti.

Dittersdorf syntyi Wienissä (jossa hänet tunnettiin Carl Ditterinä). Hän opiskeli viulunsoittoa Giuseppe Tranin johdolla ja otti sävellystunteja Giuseppe Bonnolta. Dittersrorf palveli useissa hoveissa Kapellmeisterina (musiikista vastaava henkilö). Hän kuoli Neuhofissa Böömissä.

Dittersdorfin teoksia esitetään nykyään harvoin, mutta aikanaan hän oli hyvin tunnettu. Häntä pidetään klassismin aikakauden merkittävänä säveltäjänä. Muutaman italiankielisen opera buffa -tyyppisen oopperan jälkeen hän sävelsi lukuisia saksankielisiä Singspielejä, tunnetuimpana Der Apotheker und der Doktor vuodelta 1786 (tunnetaan nykyään paremmin nimellä "Doktor und Apotheker"). Tämä ooppera saavutti suuren menestyksen jo Dittersdorfin elinaikana, ja sitä esitettiin oopperataloissa ympäri Eurooppaa.

Dittersdorfin tuotanto käsittää myös noin 110 sinfoniaa, oratorioita, kantaatteja, konserttoja (muun muassa kaksi kontrabassolle ja yksi alttoviululle), kamarimusiikkia, pianokappaleita ja muita teoksia. Hänen muistelmansa, Lebenbeschreibung, julkaistiin Leipzigissa 1801.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]