Carcinoma in situ

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Carcinoma in situ (CIS) on onkologiassa syövän varhainen vaihe, joka on vielä rajoittunut alkuperäiseen kohtaan eikä ole levinnyt ympäröiviin kudoksiin. Varhainen havaitseminen parantaa potilaan ennustetta.

Carsinoma in situ -diagnoosi antaa varoituksen mahdollisesta syövästä ja tarjoaa mahdollisuuden tehokkaaseen hoitoon ja syövän etenemisen estämiseen. CIS voi esiintyä eri elimissä ja kudoksissa, kuten ihossa, rintarauhasissa, keuhkoissa, virtsarakossa ja kohdunkaulassa.

Diagnoosi ja hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carcinoma in situ voi olla vaikea havaita, koska se ei yleensä aiheuta oireita. Usein se havaitaan rutiinitutkimusten tai seulontojen yhteydessä, kuten ihon tarkastuksessa, mammografiassa, papa-kokeessa tai virtsarakon tähystyksessä. Kun epäillään CIS:ää, lääkäri suorittaa lisätutkimuksia, kuten kudosnäytteen ottamisen (biopsian).

Carcinoma in situ voidaan yleensä hoitaa, jos se havaitaan varhaisessa vaiheessa. Hoitovaihtoehdot riippuvat CIS:n sijainnista ja laajuudesta, mutta ne voivat sisältää kirurgisen poiston, sädehoidon, paikallisen lääkehoidon tai valvotun seurannan. Ennuste CIS:n hoidossa on yleensä erittäin hyvä, ja useimmat potilaat toipuvat täysin ilman syövän uusiutumista.