Capo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Capo akustiselle kitaralle
Kapo akustisen kitaran kaulalla. Kuvan esimerkin mukaisesti otteet ovat samat kuin soitettaessa ilman kapoa, mutta kapoa käytettäessä kappaleen sävellaji nousee korkeammalle.

Capo tai kapo on nauhallisten kielisoittimien (kuten esimerkiksi kitara) käytettävä apuväline, joka asetetaan soittimen otelaudalle poikittain (samalla tavalla kuin etusormi barré-soinnuissa).

Periaate[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos capo asetetaan esimerkiksi niin kutsutusti normaalivireisen (E-vire) kitaran kolmannelle nauhalle, kitaran vire nousee G:hen, jolloin kitaralla voidaan soittaa haluttu kappale helposti G-sävellajissa, käyttäen kuitenkin kappaleessa olevien sointujen otteita normaalisti (katso kuva). Capoa käyttämällä soitettava kappale voidaan helposti transponoida korkeampaan sävellajiin.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Capolla voi vaihtaa soittimen sävellajia niin kutsutusti "lennosta", asettamalla capo otelaudalle, tai siirtämällä sitä eri kohtaan. Esimerkkitapauksessa kitaralla soitettu kappale soi liian matalalta laulajan äänialaan nähden, jolloin capoa voidaan käyttää kappaleen transponoimiseen laulajalle sopivaan äänialaan.