Capo

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Capo akustiselle kitaralle
Kapo akustisen kitaran kaulalla. Kuvan esimerkin mukaisesti otteet ovat samat kuin soitettaessa ilman kapoa, mutta kapoa käytettäessä kappaleen sävellaji nousee korkeammalle.

Capo tai kapo on nauhallisten kielisoittimien (kuten esimerkiksi kitara) käytettävä apuväline, joka asetetaan soittimen otelaudalle poikittain (samalla tavalla kuin etusormi barré-soinnuissa).

Periaate[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos capo asetetaan esimerkiksi niin kutsutusti normaalivireisen (E-vire) kitaran kolmannelle nauhalle, kitaran vire nousee G:hen, jolloin kitaralla voidaan soittaa haluttu kappale helposti G-sävellajista, käyttäen kuitenkin kappaleessa olevien sointujen otteita normaalisti (katso kuva). Kapoa käyttäen soitettava kappale voidaan helposti transponoida korkeammalle sävellajille.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Capolla voi vaihtaa soittimen sävellajia niin kutsutusti "lennosta", asettamalla kapo otelaudalle, tai siirtämällä sitä eri kohtaan.

Yksi yleinen esimerkkitapaus on, kun jokin kappale on liian matala laulajalle. Kitaristi voi asettaa kapon kitaran otelaudalla korkemmalle nauhalle, ja näin ollen transponoida kappaleen esimerkiksi yhden kokonaisen sävelaskeleen ylöspäin.

Esimerkki: Kappaleen alkuperäiset soinnut ovat G, D ja C. Asettamalla kapo otelaudalla toiseen nauhaväliin, muodostuu sointukulku A, E ja D vaikka sormitusten suhteelliset paikat ja asennot pysyvät soinnuissa samoina.