Capo

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Capo akustiselle kitaralle

Capo tai kapo on kitaransoitossa tai ukulelen soitossa käytettävä apuväline, joka laitetaan soittimen otelaudalle poikittain (samalla tavalla kuin etusormi barré-soinnuissa). Se painaa kielet alas siltä korkeudelta, mihin se on asetettu.

Capoa käytetään yleensä akustisen kitaran tai ukulelen kanssa. Tarkoituksena on, että soittaja voi vapaasti valita sävellajinsa ja käyttää kuitenkin tietyissä soittotyyleissä tärkeitä avoimia kieliä, joiden äänenväri on erilainen kuin otteilla soitettujen äänten. Ilman capoa avoimien kielien sävelet eivät sovi kaikkiin sävellajeihin.

Yksi tunnetuimpia capon käyttäjiä populaarimusiikissa on Bruce Springsteen.

Kuuluisista blues-kitaristeista capoa käyttivät Clarence "Gatemouth" Brown sekä Albert Collins.

Capolla soittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Capolla voi vaihtaa sävellajia "lennosta". Yksi yleinen esimerkkitapaus on, kun jokin kappale on liian matala laulajalle. Kitaristi voi asettaa capon toiselle nauhalle kitaran otelaudalla ja näin ollen transponoida kappaleen yhden kokonaisen sävelaskeleen ylöspäin.

Esimerkki: Kappaleen alkuperäiset soinnut ovat G, D ja C. Asettamalla capo otelaudalla toiseen nauhaväliin, muodostuu sointukulku A, E ja D vaikka sormitusten suhteelliset paikat ja asennot pysyvät soinnuissa samoina.

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.