Canon de 305 mm Modèle 1893/96

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Canon de 305 mm Modèle 1893/96
Aseen tyyppi Laivatykki
Alkuperämaa  Ranska
Palvelushistoria
Palvelusvuodet 1896-1920
Valtion käytössä  Ranska
Sodissa Ensimmäinen maailmansota
Tekniset tiedot
Paino 48 t
Piipun pituus 12,2 m
Patruuna erikseen ladattava pussipanos
Kaliiperi 305 mm
Tulinopeus 1 ls/min
Lähtönopeus 780 m/s
Maksimikantama 12 000 m
Lukkouuma Welin-kierrelukko
Rekyylinvaimennus hydropneumaattinen
Ampumakulmat -5° - +15°

Canon de 305 mm Modèle 1893/96 oli ranskalainen raskas laivatykki, joka oli pääaseena Ranskan laivaston predreadnought-taistelulaivoissa ensimmäisessä maailmansodassa. Se oli asennettu muun muassa Charlemagne-, République- ja Liberté-luokan aluksiin sekä Iénalle ja Suffrenille.

Tykki oli ajalle tyypillinen Ranskassa valmistettu raskas tykki. Siinä oli Welin katkaistu kierrelukko, pusseihin pakattu ajopanos ja de Bange -obturaattori takaamassa kaasutiiviyden ammunnan aikana. Tykki oli asennettu kahden putken torneihin, joiden sisään oli asennettu pääosa tornien liikuttamiseen tarvittavista järjestelmistä ja ammushissin suojana oli ainoastaan panssaroituputki. Rakenne ei aiheuttanut muutosta kokonaispainossa, mutta se nosti painopisteen ylemmäs aiheuttaen epävakautta aluksilla. Torneissa oli lisäksi hydraylinen nostin, joka nosti tornia käännettäessä. Torni laskeutui sulkurenkaaseen oli tulitoiminnassa. Tornit kyettiin kääntämään 300 astetta, mutta kullakin aluksella oli hieman eroavaisuuksia asetuksissa.

Rautatietykki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisessä maailmansodassa varastossa olleita tykkejä asennettiin rautatievaunuihin tukemaan länsirintaman taistelua. Tykit ampuivat 321-351 kilogramman kranaatteja jopa 31130 metrin päähän. Tykkien maksimi korotuskulma oli 40 astetta, mikä mahdollisti kasvaneen etäisyyden.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Canon de 305 mm Modèle 1893/96 gun