Café Europa

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Café Europa
G.I. Blues
G I blues (Café Europa) elokuvajuliste.jpg
Ohjaaja Norman Taurog
Käsikirjoittaja Edmund Beloin
Henry Garson
Tuottaja Hal B. Wallis
Paul Nathan
Pääosat Elvis Presley
Juliet Prowse
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Paramount
Ensi-ilta 1960
Kesto 104 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Café Europa on vuonna 1960 ilmestynyt yhdysvaltalainen elokuva. Sen kuvaukset alkoivat 2. toukokuuta 1960. Aluksi elokuvaan kuvattiin kohtauksia, joihin ei tarvittu pääosaa esittänyttä Elvis Presleytä, sillä tämä näyttelevä laulaja oli vielä armeijassa Länsi-Saksassa. Jotta kuvaukset voidaan aloittaa ennen näyttelijän läsnäoloa, on oltava varmuus siitä, että näyttelijä tekee elokuvan. Elviksen tapauksessa siihen saattoi luottaa, sillä managerina toiminut Tom Parker oli tehnyt useamman elokuvan sopimuksen kerrallaan. Café Europa -elokuvasta Elvis tuli saamaan 175 000 dollaria.

Elokuvan tuottajana toimi elokuva-alan uranuurtaja Hal B. Wallis, josta kerrotaan kiinnostavaa tarinaa juuri tämän elokuvan kuvauksien yhteydessä. Erikoisesta huumorintajusta tunnettu Parker oli nimittäin teettänyt yhden kappaleen sanomalehden etusivua, jossa luki suurella tekstillä "Elvis värväytyi uudelleen!" ja alla pienellä tekstillä "Hal Wallis pyörtyi". Tarina kertoo, että Wallis pyörtyi ennen kuin ehti lukea pientä tekstiä. G. I. Blues tuotti Wallikselle niin paljon, että sen tekemättä jääminen olisi käynyt hänelle kalliiksi.

Elviksen palattua armeijasta alkoi elokuvan todellinen kuvaaminen. Juliet Prowse oli palkattu naispääosaan.

Yhdysvaltain 6 000 elokuvateatterissa nuoret jonottivat katsomaan Elviksen uusinta elokuvaa, jossa miehellä ei ollut kuuluisia pulisonkeja eikä tyylikästä hiustyyliään, sillä armeijassa ne leikattiin myös Elvikseltä.

Elokuva oli myös ehdolla Grammy-palkinnon saajaksi luokassa "paras soundtrack". Soundtrackiltä tuli muutama pikkumenestys, esimerkiksi nimikappale G. I. Blues, Wooden Heart, Tonight is So Right for Love ja Pocketful of Rainbows.