COPUOS

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
COPUOS:n jäsenmaat vuonna 2017.

Ulkoavaruuden rauhanomaista käyttöä valvova komitea COPUOS (United Nations Committee on the Peaceful Uses of Outer Space) on YK:n yleiskokouksen alainen komitea, joka perustettiin 1959. Sen tehtävänä on arvioida ulkoavaruuden rauhanomaisen käytön yhteistyötä, edistää tutkimusta ja tiedonsaantia sekä tarkastella ulkoavaruuteen liittyviä oikeudellisia haasteita.[1] Se kerää tietoa myös eri maiden avaruustoiminnasta ja pitää rekisteriä satelliiteista.

COPUOS:iin kuuluvat sekä juridinen että tieteellis-tekninen alakomitea. Komitea raportoi yleiskokouksen neljännelle komitealle.[2] Komiteaan kuuluu 83 jäsenvaltiota.[3] Se tapaa vuosittain Wienissä, jossa keskustellaan avaruuteen liittyvistä toimista. Keskusteluiden aiheita ovat muun muassa ulkoavaruuden rauhanomainen käyttö, turvallinen toiminta Maan kiertoradalla, avaruusromu, avaruussää, asteroidien aiheuttama uhka, ydinvoiman turvallinen käyttö ulkoavaruudessa, ilmastonmuutos, vesitalous, satelliittipaikannus ja avaruuteen liittyvät lait.[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Leisma, Inka (toim.): Yhdistyneet kansakunnat – järjestelmä ja toiminta yksissä kansissa, s. 35. Helsinki: Suomen YK-liitto, 2009. ISBN 978-952-9694-73-0.
  2. Committee on the Peaceful Uses of Outer Space UNOOSA. Viitattu 27.10.2016. (englanniksi)
  3. Members of the Committee on the Peaceful Uses of Outer Space UNOOSA. Viitattu 27.10.2016. (englanniksi)
  4. Committee on the Peaceful Uses of Outer Space and its Subcommittees UNOOSA. Viitattu 27.10.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]