Byron Katie

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Byron Katie

Byron Kathleen Mitchell eli Byron Katie (o.s. Reid) (s. 6. joulukuuta 1942[1]), on yhdysvaltalainen puhuja ja kirjailija, joka opettaa itsetutkiskelun menetelmää "The Work of Byron Katie" eli "The Work."

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eteläkalifornialainen liikenainen ja perheenäiti Byron Kathleen Reid sairastui kolmikymppisenä vakavaan masennukseen. Hän kertoo vaipuneensa vakaviin mielenhäiriöihin. Eräänä aamuna helmikuussa 1986 ollessaan syömishäiriöisille naisille tarkoitetussa hoitolassa[2] hän sai mullistavan oivalluksen. Hän sanoo heränneensä todellisuuteen, ja tuona valaistuksen hetkenä:

»...huomasin, että kun uskoin ajatuksiini, kärsin, mutta kun en uskonut niihin, en kärsinyt, ja että sama pätee kaikkiin ihmisiin. Vapaus on niin yksinkertainen asia. Huomasin, että kärsimys on valintakysymys. Löysin itsestäni ilon, joka ei ollut kadonnut, ei hetkeksikään.»

Toimittaja Allison Adaton kertoman mukaan pian sen jälkeen ihmisiä alkoi hakeutua Katien puheille kysymään, miten he löytäisivät itse saman vapauden, joka hänessä tuntui olevan.[3] Ihmisiä hänen kotikaupungistaan ja muualtakin tuli hänen luokseen, ja jotkut jäivät sinne jopa asumaan.

Katie ei ole sitoutunut mihinkään uskontoon tai ajatussuuntaan. Hän on naimisissa kirjailija ja kääntäjä Stephen Mitchellin kanssa, ja he kirjoittivat yhdessä Katien ensimmäisen kirjan Loving What Is ja kolmannen kirjan A Thousand Names for Joy.

Katie käyttää itsetutkiskelumenetelmästään nimitystä "The Work".

Opetus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katien itsetutkiskelumenetelmä perustuu neljään kysymykseen ja menetelmään, josta hän käyttää nimitystä "käännös".

Neljä kysymystä:

 1. Onko se totta?
 2. Tiedätkö varmasti, että se on totta?
 3. Mitä teet, mitä tapahtuu, kun uskot siihen ajatukseen?
 4. Millainen olisit ilman sitä ajatusta?

Kritiikkiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Oletus, että neljä kysymystä esittämällä ja kääntämällä ajatus toisinpäin voisi käsitellä traumaattisia kokemuksia - - osuu harhaan", sanoo yhdysvaltalainen psykoterapeutti Ron Alexander.[1]

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Neljä kysymystä jotka voivat muuttaa elämäsi – rakasta elämää niin kuin se on! Byron Katie Stephen Mitchellin kanssa, alkuteos Loving What Is, suomennos Leena Niemelä. Minä olen -kustannus, 2003 313 s. ISBN 951-98640-1-6

Englanninkieliset teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Loving What Is: Four Questions That Can Change Your Life, with Stephen Mitchell, Harmony Books, 2002, ISBN 0-609-60874-6 (HC)
 • I Need Your Love - Is That True? How to Stop Seeking Love, Appreciation, and Approval and Start Finding Them Instead, with Michael Katz, Harmony Books, 2005, ISBN 1-4000-5107-X (HC)
 • A Thousand Names for Joy: Living in Harmony with the Way Things Are, with Stephen Mitchell, Harmony Books, 2007. ISBN 978-0-307-33923-2 (HC)
 • Question Your Thinking, Change the World: Quotations from Byron Katie, edited by Stephen Mitchell, Hay House, 2007. ISBN 978-1-4019-1730-2 (PB)
 • Who Would You Be Without Your Story?: Dialogues with Byron Katie, toim. Carol Williams, Hay House (October 15, 2008), ISBN 978-1-4019-2179-8 (PB)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Matousek, Mark. Quit Your Pain AARP The Magazine, touko & kesä 2006
 2. Massad, Sunny (2001). An Interview with Byron Katie
 3. Adato, Allison. How a Self-Help Guru Is Born, The Los Angeles Times, 24.11.2002

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Byron Katie. (englanniksi)
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Byron Katie.