Busigny

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Busigny
Vanhan linnan tornit
Vanhan linnan tornit
vaakuna
vaakuna

Busigny

Koordinaatit: 50°02′03″N, 3°28′05″E

Valtio Ranska
Alue Hauts-de-France
Departementti Nord
Arrondissementti Cambrai
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 16,5 km²
Väkiluku (2020) 2 440 [1]
 – Väestötiheys 148 as./km²
Kunnan numero 59118









Busigny on kunta Pohjois-Ranskassa Nordin departementissa Hauts-de-Francen alueella. Se sijaitsee noin 18 kilometriä Cambrain kaupungista kaakkoon.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Busigny on ollut aina rajakaupunki. Gallialaisten kansojen aikana se oli kolmen heimoalueen rajalla, jolloin koillisessa olivat nervit, luoteessa atrebaatit ja etelässä viromanduit. Tämä jakolinja jatkui koko roomalaisten vallan ajan. Tämän jälkeen se jäi Hainaut'n kreivikunnan ja Cambrain arkkihiippakunnan väliin. Cambrain arkkihiippakunnan piispa myönsi vuonna 1201 Busignylle yhden ensimmäisistä kunnallisista perustuskirjoista. Busignyn herrojen linnasta on jäljellä vain vanhaa sisäänkäyntiä kehystävät tornit. Vuonna 1855 kaupunkiin saatiin rautatieyhteys. Tämä kehitys kuitenkin sotki Busignyn tuleviin konflikteihin. Saksan–Ranskan sodassa tammikuussa 1871 Preussin armeijan tykistöpommitukset tekivät tuhoaan, ja liittoutuneiden tekemissä toisen maailmansodan ilmapommituksissa 30. huhtikuuta ja 2. toukokuuta 1944 Busignyn rautatieasema ja sen lähiseutu tuhottiin täydellisesti.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Comparateur de territoire Institut National de la Statistique et des Études Économiques. Viitattu 13.4.2024. (ranskaksi)
  2. Histoire de Busigny Mairie de Busigny. Viitattu 13.4.2024. (ranskaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]