Burli (EAV-yhtyeen kappale)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Burli (Lied)

Burli on itävaltalaisen popyhtyeen EAV:n kappale . Se on vuonna 1987 julkaistun Liebe, Tod und Teufel -albumin kahdeksas kappale.

Laulu kertoo pojasta nimeltä Anton, [1] jota kutsutaan nimellä "Burli".[2] Hän syntyi suuren ydinonnettomuuden jälkeen, minkä takia hänellä on lukuisia mutaatioita . Laulussa sanotaan, että Burlilla on molemmin puolin kolme korvaa, sienimäinen pää ja kaksitoista varvasta. Myöhemmin kappaleessa kuvataan Burlin elämäntarinaa syntymästä aikuistumiseen ja aina ensirakkauteen. Tarina saa onnellisen lopun, kun Burli nai naapurinsa Amalian, joka on myös saanut mutaatioita ionisoivasta säteilystä. Tekstissä mainitaan myös, että Burlilla on useampi kuin yksi sukuelin.

Laulun taustalla oli Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus, mikä näkyy sekä sanoituksessa että julkaisuajankohdassa. [1] EAV:lle on tyypillistä kirjoittaa kappaleita ajankohtaisista tapahtumista.

Vuonna 2015 julkaistussa albumissa Werwolf-Attacke - Monsterball ist überall kappale sai jatkoa laulussa Mrs. Fukushima. Laulussa Burli jättää Amalian, sillä hän löytää Fukush-Irmi-nimisen säteilevän tytön. Taustalla oli Fukushiman ydinkatastrofi . [3] [4]

Skandaali Burlista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laulusta tuli skandaali helmikuussa 1988, kun Bayern 3 -radiokanava arvioi sanoitusten loukkaavan vammaisia. Seurauksena oli, että jotkut Saksan radiokanavat eivät enää soittaneet laulua. Siten siitä tuli 1980-luvun ainoa EAV-hitti, joka ei noussut Saksan radiosoittolistalle.

Toisen skandaalin aiheutti Burlin single, joka sisälsi myös kappaleen nimeltään Kurti bzw. Wann man gehn muss (suom. Kurti - Milloin pitää mennä). Kappaleessa oli syytöksiä Itävallan liittopresidenttiä Kurt Waldheimia kohtaan hänen toiminnastaan natsiaikana.

Linkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Liedtext auf eav.at
  2. Burli auf duden.de
  3. Focus Online: Die Welt heute ist ein Monsterball (Arkistoitu – Internet Archive). Artikel vom 30. Jänner 2015, abgerufen am 2. Februar 2015.
  4. verunsicherung.de - Mrs. Fuckushima. Abgerufen am 2. Februar 2015.