Bundesverwaltungsgericht (Saksa)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bundesverwaltungsgerichtin rakennus Leipzigissa

Bundesverwaltungsgericht (BVerwG) on Saksan liittovaltion ylin tuomioistuin julkisoikeudellisissa, ei-valtiosääntöoikeudellisissa riita-asioissa. Se on Bundesarbeitsgerichtin, Bundesgerichtshofin, Bundesfinanzhofin ja Bundessozialgerichtin ohella yksi liittovaltion viidestä korkeimmasta tuomistuimesta. Se sijaitsee Leipzigissa entisen valtakunnanoikeuden (saks. Reichsgericht) rakennuksessa.

Bundesverwaltungsgericht perustettiin vuonna 1952. Se sijaitsi alun perin Berliinissä ja toimi Preussin Oberverwaltungsgerichtin entisissä tiloissa. Sijainti Berliinissä aiheutti eripuraa Saksan miehittäjävaltojen välillä. Saksan saatua jälleen asevoimat tuomioistuimen asepalvelussenaatti jouduttiin siirtämään Berliinistä Müncheniin. 21. marraskuuta 1997 tuomioistuimen uudeksi sijaintipaikaksi vahvistettiin lailla Leipzig. Vuonna 2002 koko Bundesverwaltungsgericht siirtyi Leipzigiin nykyisiin tiloihinsa.

Bundesverwaltungsgerich toimii pääasiassa muutoksenhakuasteena hallinto-oikeudellisissa asioissa. Muutoksenhaku alemman oikeusasteen Oberverwaltungsgerichtin tai Verwaltungsgerichtin päätöksiin rajoittuu pääasiassa vain oikeuskysymyksiin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]