Bukit Timah

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bukit Timahin huippu on Singaporen korkein kohta.

Bukit Timah on Singaporen korkein kohta. Bukit Timahin huippu on 163,63 metrin korkeudessa, ja se sijaitsee Singaporen pääsaaren keskustassa.

Mäen ympärillä sijaitsevaa aluetta kutsutaan nimellä Bukit Timah Planning Area, ja se sijaitsee 10 kilometrin päästä Singaporen liikekeskustasta.

Etymologia ja historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bukit Timah tarkoittaa malaijin kielellä tinaa kantavaa mäkeä, ja se on merkitty vuoden 1828 karttaan. Saaren sisäosia ei tutkittu tarkkaan, joten mäen nimitys ja tiedot sen sijainnista saatiin malaijeilta. Yhden lähteen mukaan Bukit Timahissa ei ole tinaa ja sen alkuperäinen nimi oli Bukit Temak, joka tarkoittaa temakkipuiden mäkeä. Mäen rinteillä kasvoi runsaasti pokok temak -puita. Länsimaisten mielestä Temak kuitenkin kuulosti samalta kuin Timah, joten nimi vakiintui muotoon Bukit Timah. Joidenkin mukaan timah on lyhenne suositusta naisen nimestä Fatimah. Bukit Timah tunnetaan tamiliksi nimellä eyam malai (suomeksi tinamäki), joka on suora käännös mäen malaijinkielisestä nimestä.

25 kilometrin mittainen Bukit Timah Road on Singaporen pisin tie, ja se kulkee pohjois—etelä-suunnassa saaren poikki. Tie saaren luoteisosassa sijaitsevaan Kranjiin valmistui 1845. Alueella eli runsaasti tiikereitä, jotka muodostivat vakavan uhan ihmisille. Vuonna 1860 lähes 200 ihmisen kerrottiin kuolleen tiikereiden hyökkäyksissä. Ensimmäinen matka Bukit Timah Roadin päästä päähän tehtiin vuonna 1840, ja se kesti neljä päivää.

Toisessa maailmansodassa Bukit Timah oli brittiläisten joukkojen viimeinen tukikohta hyökkäävää japanilaisarmeijaa vastaan. Britit menettivät Bukit Timahin japanilaisille 11. helmikuuta 1942. Tappio oli merkittävä isku briteille. 15. helmikuuta 1942 liittoutuneiden komentaja kenraaliluutnantti A.E. Percival antautui japanilaisten komentajalle kenraaliluutnantti Tomoyuki Yamashitalle.

Japanilaismiehityksen aikana alueelle rakennettiin shintolainen temppeli ja kaksi muistomerkkiä sodassa kuolleille sotilaille. Toinen oli japanilaisille ja toinen brittiläisille joukoille. Opiskelijat, japanilaiset komentajat ja brittiläisten sotavankien edustajat kokoontuivat säännöllisesti paikalle miehityksen aikana.

Vain vähän ennen japanilaismiehityksen päättymistä japanilaisjoukot tuhosivat shinto-temppelin, koska he pelkäsivät brittiläisten häpäisevän paikan. Miehityksen päättymisen jälkeen Bukit Timahilla sijainneet maatilat ja plantaasit saivat väistyä tehtaiden ja pilvenpiirtäjien tieltä. 1960- ja 1970-luvuilla Bukit Timah oli merkittävä teollisuuskeskittymä. Nykyään alueella sijaitsee ylellisiä omakotitaloja ja rivitaloja, ja se on Singaporen hienostoasuinalue.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Bukit Timah