Brunello di Montalcino

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Montalcinon ympäristöä

Brunello di Montalcino on italialainen punaviini jota valmistetaan Montalcinon alueella yli 100 kilometriä Firenzestä kaakkoon. Se on yksi kuuluisimmista ja kalleimmista italialaisista viineistälähde?.


Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jo 1600-luvulla Englannin kuningas Kaarle II oli ylistänyt ”Mont Alchinin” viiniä. Viiniä on tehty 1800-luvun lopusta lähtien, mutta suosioon se nousi vasta 1970-luvulta lähtien. Tilanne muuttui vuonna 1966, kun Brunello-viini sai DOC-alkuperäismerkinnän. Vuonna 1980 Brunello sai Italian ensimmäisenä viininä harvinaisen ja havitellun DOCG-merkinnän. Viinin loi Clemente Santi sukunsa kanssa maatilalla Il Greppossa, suvun nykyinen nimi on Biondi-Santi.


Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viini valmistetaan omasta Brunellon rypälelajikkeestaan ja siinä käytetään ainoastaan tätä lajiketta. Valmistustapa onkin hyvin yksinkertainen: Brunello-rypäleiden annetaan kypsyä myöhään, ne poimitaan vasta lokakuun puolivälissä vanhoista vähän satoa tuottavista köynnöksistä. Viinin annetaan käydä pitkään ja hitaasti ja viinirypäleiden kuoret pidetään mukana mahdollisimman pitkään antamassa makua ja väriä. Näin viinistä tulee tumman väristä ja erittäin voimakkaan makuista. Viinin annetaan kypsyä vähintään neljä vuotta suurissa toscanalaistynnyreissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Johnson, Hugh: Suuri Viinikirja
  • Firenze ja Toscana, Tammi 2007

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]