Britannian ja Irlannin tulvat 2012

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hanley Castleen Worcestershireen johtava tie on yhä nousevan tulvaveden alla, marraskuu 2012.

Britannian ja Irlannin tulvat 2012 olivat Britteinsaarien osavaltioita huhtikuusta 2012 aina vuoden 2013 alkuun saakka koetelleita tulvia. Vuoden 2012 talvikuukausina ja maaliskuussa Britanniaa koetteli kuivuus ja lämpöaalto. Sarjan matalapaineita tuoneet suihkuvirtaukset toivat mukanaan kuitenkin sateisimman huhtikuun sataan vuoteen ja tulvia ympäri Britanniaa ja Irlantia. Sateisuus jatkui läpi toukokuun johtaen kaikista kosteimpaan kesäkuun alkuun 150 vuoteen.

27.-28. kesäkuuta ja 7. heinäkuuta tilastoitiin voimakkaista ukkosista tulleita rankkasateita, jotka voimistuivat Britannian sisäosien ylitse mennessään. Britannian Environment Agency antoi lukuisia sää- ja tulvavaroituksia, ja monet alueet kokivat äkkitulvia, jotka hukuttivat omaisuuksia ja aiheuttivat sähkökatkoksia. Eräs autoilija kuoli sen jälkeen, kun hänen autonsa jäi tulvaveteen, ja maanvyöryt pysäyttivät junavuoroja Englannin ja Skotlannin välillä. Ukkosmyrskyt aiheutuivat kahdesta Britteinsaarien yllä pyörineestä rintamasta: Azoreilta tulleesta lämpimästä ilmasta ja kylmästä lännen suunnasta tulleesta ilmasta. Toinen erä tulvia iski Lounais-Englantiin 7. heinäkuuta iltapäivällä pakottaen Met Officen antamaan korkeimman tason säävaroituksen.

Syksyn aikana voimakkain matalapaine sitten vuoden 1981 toi Britanniaan laajalle levittyneitä tulvia ja tuulivahinkoja.[1] Laajoja tulvia tilastoitiin uudestaan marras- ja joulukuussa sekä tammikuussa 2013, kun uudet rankkasateet hukuttivat maita vesimassojen alle. Tulvat tappoivat vähintään yhdeksän ihmistä ja aiheuttivat 1,2 miljardin euron vahingot.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. What's bringing the stormy weather to the UK? metofficenews.wordpress.com.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:2012 Great Britain and Ireland floods
Tämä maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.