Brightonin lelu- ja pienoismallimuseo

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sisäänkäynti Brightonin lelu- ja pienoismallimuseoon.
pienoisrautatie.
Lego-malli.
Museon kartta.

Brightonin lelu- ja pienoismallimuseo, ennen Sussexin lelu- ja pienoismallimuseo, on Brightonissa, Englannissa, Brightonin rautatieaseman alla sijaitseva museo. Christopher Littledale perusti museon vuonna 1990, ja sen kokoelmaan kuuluu nykyisin yli 10 000 lelua ja pienoismallia.

Rautatiaseman holvikaaret rakennettiin vuonna 1845 tukemaan rautatieaseman edustaa. Paikkaa käytettiin aluksi olutpanimon tynnyreiden varastoimiseen. Alempi holvikäytävä, missä museon nykyinen sisäänkäynti sijaitsee, oli neljän vaunuhevosen ja maissisiilon majoituspaikka. Toisen maailmansodan aikana siellä oli Britannian armeijan päämajana.

Säätiö hankki paikan vuonna 1990, mutta vasta lähes vuoden kunnostustöiden jälkeen museo voitiin avata.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Christopher Littledale, museon johtaja, perusti Brightonin lelu- ja pienoismallimuseon vuonna 1990 hyväntekeväisyyssäätiönä. Museon silloinen nimi oli Sussexin lelu- ja pienoismallimuseo. Toukokuussa 1998 museossa oli vuotoja, ja se jouduttiin sulkemaan saman vuoden marraskuussa. Railtrack-yhtiön urakoitsijat aiheuttivat vuodot, kun he puuttuivat vanhoihin salaojitusjärjestelmään rautatieaseman edustan ja taksialueen päällystystöiden aikana. Siihen aikaan Brightonin lelu- ja pienoismallimuseo oli Englannin ainoa lelumuseo.

Brightonin lelu- ja pienoismallimuseo oli suljettuna kolmen vuoden ajan. Sen aikana Railtrackin ja sitä isännöivän osaston, Espacian, kanssa käytiin neuvotteluja. Lopulta Railtrack suostui käyttämään 130 000 puntaa museon vedeneristystöihin ja antamaan julkistamattoman summan korvaukseksi säätiölle. Museo avattiin uudelleen lokakuussa 2001. Marraskuussa 2004 Gloucesterin herttua vieraili museossa ja paljasti muistolaatan. Lokakuussa 2005 Brightonin lelu- ja pienoismallimuseo järjesti "Make History Fun" -kampanjan.

Marraskuussa 2005 museo sai 1 594,70 punnan apurahan Surreyn, East Sussexin ja West Sussexin museovirastolta. Raha käytettiin tietokonetarvikkeiden ja lelujen erityistiedoista tehtävään tietokantaan.

Vuoden 2005 syksyllä ja talvella museo kärsi taas vuodoista ja työt saatiin päätökseen vuonna 2006.

Hallintotapa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brightonin lelu- ja pienoismallimuseo on itsenäinen, voittoa tavoittelematon järjestö ja se on rekisteröity hyväntekeväisyysjärjestöksi. Museon tämänhetkiset toimihenkilöt ovat:

  • Michael Gilkes
  • Alan Pett - toimihenkilöiden puheenjohtaja
  • Christopher Littledale - johtaja
  • Kenneth Mathews
  • Susan Diab
  • Wulf Never

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Brightonin lelu- ja pienoismallimuseo.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.