Brahmaputrantimali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Brahmaputrantimali
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Pyrstötimalit Leiotrichidae
Suku: Ruskopensastimalit Chatarrhaea
Laji: longirostris
Kaksiosainen nimi

Chatarrhaea longirostris
(Moore, 1854)

Katso myös

  Brahmaputrantimali Wikispeciesissä
  Brahmaputrantimali Commonsissa

Brahmaputrantimali (Chatarrhaea longirostris) eli aiemmalta nimeltään vuoripensastimali[2] on pyrstötimaleihin kuuluva lintulaji. Lajia tavataan Etelä-Aasiasta.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brahmaputrantimali voi kasvaa 20–23 cm pitkäksi. Sukupuolet muistuttavat toisiaan ulkonäöltään. Brahmaputrantimalin pää, selkä ja siivet ovat väriltään punertavanruskeat. Lajin kurkku on valkoinen ja vatsa vaalean punaruskea. Linnun pyrstö on pitkä. Brahmaputrantimalin nokka on pitkähkö, alaspäin kaartuva ja väriltään musta.[3][4]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brahmaputrantimalia tavataan Brahmaputran laaksosta Intian pohjoisosista, Nepalista ja Bhutanista sekä ehkä myös Myanmarista. Lajin elinympäristöä ovat heinikot ja ruovikot, jotka myös tulvivat. Tyypillinen kasvilajeja elinympäristössä ovat esimerkiksi silkkiheinä (Imperata cylindrica) ja Typha elephantina. Brahmaputrantimalin ravintoa ovat hyönteiset ja niiden toukat. Linnun pesimäkausi on maaliskuulta kesäkuulle ja se rakentaa pesänsä ruohoista pensaaseen. Naaras munii kolmesta viiteen sinistä munaa.[3][4] Brahmaputrantimali luokitellaan vaarantuneeksi lajiksi ja kannan kooksi arvioidaan 2 500–10 000 yksilöä. Kantaa uhkaa elinympäristön häviäminen karjan laidunnuksen ja viljelysmaaksi muuttamisen vuoksi.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b BirdLife International: Chatarrhaea longirostris IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-2. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 13.7.2020. (englanniksi)
  2. Maailman lintujen suomenkieliset nimet BirdLife Suomi. Viitattu 22.11.2023.
  3. a b Slender-billed Babbler Chatarrhaea longirostris BirdLife International. Viitattu 13.7.2020. (englanniksi)
  4. a b Tej Kumar Shrestha: Birds of Nepal, s. 181. Steven Simpson Books, 2001. ISBN 978-0952439093. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 13.7.2020). (englanniksi)