Bourbon Street

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bourbon Street iltahämärässä, kaupungin liikekeskusta taustalla.

Bourbon Street (ransk. Rue Bourbon) on Yhdysvalloissa Louisianan osavaltiossa sijaitsevan New Orleansin kaupungin tunnetuin katu ja sen merkittävin turistinähtävyys. Noin 1,3 kilometrin pituinen katu kulkee halki New Orleansin vanhimman kaupunginosan French Quarterin eli ns. ranskalaiskortteleiden.

Katu tunnettiin ainoastaan ranskankielisellä nimellään vuoteen 1803 saakka, jolloin New Orleans siirtyi Yhdysvaltojen hallintaan. Bourbon Street sai nimensä Ranskaa kaupungin perustamisen aikoihin hallinneesta Bourbonin kuningassuvusta. Ennen Yhdysvalloille siirtymistään New Orleans kuului Ranskan lisäksi myös Espanjalle. Espanjalaisuus näkyykin merkittävästi Bourbon Streetin ja ranskalaiskortteleiden arkkitehtuurissa.

Bourbon Street päivällä.

Bourbon Street on 1800-luvun lopusta lähtien ollut kaupungin viihde-elämän keskus. Se on päiväsaikaan suhteellisen hiljainen, mutta herää henkiin illan saavuttua. Bourbon Street tunnetaan erityisesti yökerhoistaan sekä striptease-klubeistaan. Katu ja sitä ympäröivät ranskalaiskorttelit ovat myös yksi merkittävimmistä jazz-musiikin syntysijoista. Bourbon Streetin varrella on yökerhojen ja jazzklubien lisäksi useita arvostettuja ruokaravintoloita sekä hotelleja.

1960-luvulla katua yritettiin siistiä ja useita yökerhoja onnistuttiinkin sulkemaan muun muassa prostituution ja alkoholilainsäädännön rikkomusten vuoksi. Toimenpiteiden vaikutus jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi. 1970-luvulta lähtien panostettiin turismin kehittämiseen. Matkailijoille tarkoitetut palvelut muuttivat katua niin, että 1990-luvulle tultaessa Bourbon Streetin katsottiin jo menettäneen osan autenttisuudestaan.

Muun New Orleansin tavoin myös Bourbon Street kärsi suuria vahinkoja vuoden 2005 Katrina-pyörremyrskyssä. Kaupungin suurimpana turistikohteena Bourbon Street asetettiin erikoisasemaan New Orleansin jälleenrakennustöissä. Suuri osa kadun ravintoloista aloittikin toimintansa uudelleen jo seuraavan vuoden kuluessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bourbon Street.