Boris Podolsky

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Boris Podolsky
Henkilötiedot
Syntynyt29. kesäkuuta 1896
Taganrog, Venäjä
Kuollut28. marraskuuta 1966
Cincinnati, Ohio, Yhdysvallat
Kansalaisuus Yhdysvallat Yhdysvallat
Koulutus ja ura
Väitöstyön ohjaaja Paul Sophus Epstein
Tutkimusalue Fysiikka
Tunnetut työt EPR-paradoksi
Aiheesta muualla
boris-heir.net

Boris Podolsky (ven. Борис Подольский, Boris Podolski, 29. kesäkuuta 189628. marraskuuta 1966) oli yhdysvaltalainen fyysikko. Yhdessä Albert Einsteinin ja Nathan Rosenin kanssa he esittelivät EPR-paradoksin, jonka tarkoitus oli osoittaa kvanttimekaniikka epätäydelliseksi tavaksi kuvata luontoa.

Podolsky syntyi Taganrogin kaupungissa, Rostovin alueella, eteläisellä Venäjällä. Hän muutti Yhdysvaltoihin ollessaan 14 vuotta vanha, vuonna 1911. Podolsky aloitti sähkötekniikan opiskelemisen Etelä-Kalifornian yliopistossa. Kandidaatin tutkinnon hän sai suoritettua vuonna 1918. Samaisessa yliopistossa hän suoritti myös maisterin tutkinnon matematiikassa.

Maisterin tutkinnon suorittamisen jälkeen hän luki itsensä tohtoriksi Calctechissa. Podolsky muutti Neuvostoliittoon, missä hänestä tuli Krakovan teoreettisen fysiikan laitoksen johtaja. Neuvostoliitossa asuessaan hän julkaisi useita tieteellisiä artikkeleita yhteistyössä P. A. M. Diracin ja V. Fockin kanssa.

Podolsky palasi Yhdysvaltoihin vuonna 1933, jossa hän sai viran Princetonissa sijaitsevasta Institute for Advanced Studysta. Samaan aikaan laitoksessa vaikuttivat Albert Einstein ja Nathan Rosen, joiden kanssa Podolsky julkaisi Physical Review -lehdessä vuonna 1935 artikkelin Can Quantum-Mechanical Description of Physical Reality be Considered Complete? Siinä esitellään ensimmäistä kertaa EPR-paradoksi.

Vielä samana vuonna hän sai apulaisprofessorin viran Cincinnatin yliopistosta ja täysmittaisen professuurin vuonna 1951. Viimeiset viisi elinvuottaan hän työskenteli Xavierin yliopistossa fysiikan professorina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Linden F. Edwards, W. A. Rice, Guy-Harold Smith: NECROLOGY (s. 5) Knowledge Bank. Viitattu 25.1.2008. (englanniksi)
Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.