Boris Akunin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Boris Akunin

Boris Akunin (ven. Бори́с Аку́нин; oikealta nimeltään Grigori Šalvovitš Tšhartišvili, ven. Григо́рий Ша́лвович Чхартишви́ли, s. 20. toukokuuta 1956, Georgia[1]) on venäläinen kirjailija. Akunin on käyttänyt myös kirjailijanimiä Anatoli Brusnikin ja Anna Borisova.[2]

Akunin tunnetaan 1800-luvun loppupuolelle sijoittuvista dekkareistaan, joiden päähenkilö on etsivä Erast Fandorin. Hänen kirjojaan on käännetty monelle kielelle, ja ne ovat olleet suosittuja Venäjällä,[3] kuten myös Suomessa[4].

Akunin on opiskellut Aasian-tutkimusta ja japanin ja englannin kieliä. Hän on kääntänyt japanilaista kirjallisuutta ja toiminut japanin kielen tulkkina.[2]

Akunin joutui Putinin kannattajien huijaamaksi. Soittajat esittätyivät Ukrainan edelliseksi kulttuuriministeriksi Oleksandr Tkatšenkoksi ja toisella kerralla presidentti Volodymyr Zelenskyiksi. Akunin on ollut Putinin sotapolitiikan ja Ukrainan-sodan vastustaja, eikä julkaistuissa puhelunauhoitteissa ollut mitään uutta. Venäläiset tiedotusvälineet nostivat hänen kommenttinsa kuitenkin julkisuuteen, ja Oleg Novikovin yritysryppääseen kuuluvat kirjakaupat ja kustantaja vetivät hänen teoksensa pois myynnistä.[4] Hän asuu Maanpaossa Lontoossa[5].

Maanantaina 6. helmikuuta 2024 moskovalainen oikeusistuin määräsi Tšhartišvilin pidätettäväksi Ukrainaa tukevien mielipiteittensä vuoksi syytettynä "terrorismin tukemisesta".[3]

Suomennokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erast Fandorinin tutkimuksia -sarja:

Lyhytproosa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • PSTD, julkaisussa Novaja Gazeta. 7. toim. Jaana Airaksinen. Helsinki: Into 2010 ISBN 978-952-5675-77-1 (sisältää myös Akuninin haastattelun)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tšhartišvili, Grigori (Чхартишвили, Григорий) lenta.ru. Viitattu 6.2.2024. (venäjäksi)
  2. a b Jussi Konttinen: Dekkaristi haluaa nyt valaista Venäjän historiaa. Helsingin Sanomat, 25.10.2015, s. C 16–17.
  3. a b A Russian court orders the arrest of a bestselling writer over his support for Ukraine 6.2.2024. AP News, apnews.com. Viitattu 6.2.2024. (englanniksi)
  4. a b Jussi Konttinen: Putinistien pilasoitot paljastivat tunnettujen venäläis­kirjailijoiden tukevan Ukrainaa Helsingin Sanomat. Viitattu 16.12.2023.
  5. Samuli Tiikkaja: Venäläis­kirjailija Ljudmila Ulitskajaa vaaditaan ulko­maisten agenttien listalle hs.fi. 3.2.2024. Viitattu 3.2.2024.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]