Boraatti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Litiumboraatti koostuu boraattianionista ja litiumkationeista

Boraatti on kemiallinen yhdiste, joka sisältää jonkinlaisen boraatti-ionin. Alkuaine boori esiintyy luonnossa tavallisimmin juuri erilaisina boraatteina. Erilaisia boraattiyhdisteitä tunnetaan lukuisia erilaisia.

Boraatti-ionit ovat boorin ja hapen muodostamia erilaisia anioneja, joskin kaikki boraatti-ionit voidaan ajatella boorihapon (B(OH)3) erilaisiksi johdannaisiksi. Perusmuodossaan boraatti-ioneissa on keskusatomina boori, johon on liittynyt joko kolme tai neljä happiatomia. Boraatti-ionit voivat kuitenkin liittyä happiatomien välityksellä toisiinsa muodostaen erilaisia ketjumaisia tai rengasmaisia polyboraatti-ioneja. Yksinkertaisin boraatti-ioni on ortoboraatti-ioni (BO33−), jota esiintyy esimerkiksi kiinteässä olomuodossa trikalsiumdiboraatissa (Ca3(BO3)2). Polyboraatti-ioneja ovat esimerkiksi tetraboraatti-ioni, jota esiintyy muun muassa booraksissa, sekä diboraatti-ioni, jota esiintyy muun muassa suaniitissa (Mg2B2O5).

Erilaisia metalliboraattiyhdisteitä voidaan muodostaa metallioksidien sekä boorihapon tai erilaisten boraattien välisillä reaktioilla. Korvaamalla silikaatin silikaattiryhmät ([SiO4]4−) tetraedrisillä boraateilla ([BO4]5−), voidaan valmistaa borosilikaattilasia, joka tunnetaan yleisesti myös Pyrex-lasina.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Borate
Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.