Bob Jonesin yliopisto vastaan Yhdysvallat

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Bob Jonesin yliopisto vastaan Yhdysvallat on vuodelta 1983 oleva Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätös, jonka mukaan Internal Revenue Service eli verohallinto voi ilman kongressin lupaa kumota organisaation verovapauden.

Raamatuntulkintansa vuoksi Bob Jonesin yliopisto ei ottanut ennen vuotta 1971 lainkaan mustia opiskelijoita. Vuosina 1971–1975 se ei ottanut mustia opiskelijoita, jotka eivät olleet naimisissa. Vuoden 1975 jälkeen yliopisto hyväksyi mustat naimattomat opiskelijat, mutta ei edelleenkään opiskelijoita, jotka olivat naimisissa eri rotua olevan henkilön kanssa tai jotka kannattivat tällaisia suhteita. Yliopisto myös kielsi kahden eri rotua olevan opiskelijan seurustelun.

Ennen vuotta 1970 yksityisille oppilaitoksille myönnettiin verovapaus riippumatta niiden rotupolitiikasta. Näin ollen verovapauden sai myös Bob Jonesin yliopisto. Vuonna 1970 IRS:n säädökset muuttuivat. Verovapautta ei enää sallittu yksityiskouluille, joissa oli voimassa rotuerotteluun rinnastettavia käytäntöjä.[1]

IRS kertoi yliopistolle aikovansa peruuttaa sen verovapauden, ja yliopisto nosti IRS:ää vastaan kanteen. Lukuisten eri oikeusjuttujen jälkeen asia eteni korkeimpaan oikeuteen, joka päätti toukokuussa 1983 asiasta äänin 8–1.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BOB JONES UNIVERSITY v. UNITED STATES, 461 U.S. 574 (1983) findlaw.com. Viitattu 21.11.2011. (englanniksi)