Blois’n linna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Blois’n linnan pihajulkisivujen tyylejä oikealta vasemmalle: Ludvig II:n siiven koristeellista keskiaikaisen linnan gotiikkaa, Frans I:n siiven renessanssia ja Gaston d’Orléansin siiven klassisistista tyyliä.

Blois’n linna eli Le château royal de Blois on yksi Ranskan kuninkaallisista linnoista. Se sijaitsee Blois’n kaupungissa Loirejoen laaksossa, Loir-et-Cherin departementissa. Se on yksi tunnetuimmista Loiren linnoista ja palveli vuosien 1498 ja 1589 välillä Valois- ja Orléans-sukuisten kuninkaiden asuntona. Sinne myös Jeanne d’Arc saapui vuonna 1429 saadakseen Reimsin arkkipiispan siunauksen ennen yritystään ajaa englantilaiset joukot pois Orléansista.

Blois’n linna on rakennettu joen varteen keskelle kaupunkia, jota se vartioi ja suojeli. Linnan nykyinen muoto rakentui neljän vuosisadan aikana useista keskuspihan ympärille rakennetuista osista. Niiden tyylit muodostavat jatkumon 1200-luvulta 1600-luvulle, keskiajalta klassisismiin. Rakennuksissa on yhteensä 564 huonetta, joissa kaikissa on tulisija. Huoneista sata on makuuhuoneita. Restauroidut kuninkaalliset huoneistot on kalustettu ja koristeltu värikäästi 1800-luvun tyyliin.

Linnan rakentamisen aloitti Blois’n kreivi, joka teetti 900-luvulla aluksi linnoitetun tornin joen ylätasangolle. 1200-luvulla se oli vähitellen laajentunut linnaksi, jonka Blois’n kreiveista viimeinen, Blois’n Guido II myi Valois’n suvulle.

Blois’n linnan julkisivua sisäpihalle päin. Oikealla osittain ulkonevat ja monumentaaliset Frans I:n siiven kierreportaat.

Kuninkaat Ludvig XII ja Frans I käyttivät linnaa pääasiallisena asuinpaikkanaan ja teettivät siihen lukuisia muutoksia ja laajennuksia. Viimeisin suuri rakenteellinen muutos teetettiin 1600-luvulla arkkitehti François Mansartin suunnitelmien mukaisesti, mutta sen jälkeen linnan merkitys väheni vähitellen.

Ludvig XII:n siiven julkisivu ja sen portti, joka muodostaa sisäänkäynnin linnanpihalle.

Kun rakennukset olivat vaurioituneet ja niiden sisustus ryöstetty Ranskan suuren vallankumouksen aikana, linna restauroitiin täydellisesti vuonna 1845. Blois’sta tuli ensimmäinen Loiren linna, joka kunnostettiin vallankumouksen jälkeen, ja se toimi restauroinnin mallina lähes kaikille Loiren laakson tunnetuille linnoille, kuten Azay-le-Rideaun, Chenonceaun ja Amboisen linnoille.

1800-luvulla tehdyn restauroinnin jälkeen linna on toiminut Blois’n kaupungin omistamana museona. Ludvig XII:n siiven ylemmässä kerroksessa sijaitsee vuonna 1850 perustettu kaupungin taidemuseo, Musée des Beaux-arts. Sen esineistöön kuuluu useita veistoksia ja maalauksia 1500–1800-luvuilta, muun muassa Fontainebleaun koulukunnan tuotteita, sekä kokoelma arvokkaita seinävaatteita. Siiven alemmassa kerroksessa on lisäksi 39 muotokuvan kokoelma 1600–1700-luvuilta. Kuvat esittävät aikansa tärkeitä henkilöitä, kuten kuninkaallisen hovin jäseniä.

Frans I:n siivessä sijaitsevat arkeologinen museo (Musée archéologique) sekä kivenhiontamuseo (Musée lapidaire). Se esittelee löydöksiä esimerkiksi linnan alueelta tehdyistä kaivauksista, sekä linnan alkuperäisiä kivikoristeita, joita ei enää sijoitettu paikoilleen korjaustöiden yhteydessä. Siellä on myös jäljennöksiä tyylihuonekaluista galloromaaniselta kaudelta keskiajalle asti.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Ranskaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.