BitTorrent (ohjelmisto)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
BitTorrent
BitTorrent logo.svg
Kehittäjä BitTorrent, Inc.
Kehityshistoria
Kehitystilanne Aktiivisessa kehityksessä
Tiedot
Ohjelmistotyyppi BitTorrent
Alusta Alustariippumaton
6.0 ja myöhemmät:
Windows
Lisenssi Kaupallinen, suljettu lähdekoodi
Aiheesta muualla
[www.bittorrent.com Verkkosivusto]

BitTorrent on vertaisverkko-ohjelmisto, jota käytetään tiedostojen lähettämiseen ja lataamiseen BitTorrent-protokollan välityksellä. BitTorrent oli ensimmäinen protokollaa käyttävä asiakasohjelma. Kehittäjät kutsuvat sitä usein nimellä Mainline (keskeinen, merkittävä) tähdentäen sen virallista lähdettä. Ohjelmiston versiosta 6.0 lähtien BitTorrent-asiakas on ollut vain uudelleennimetty versio µTorrentista. Tämän vuoksi se ei ole enää avointa lähdekoodia ja on saatavilla vain Microsoft Windowsille. Linux-käyttäjät voivat käyttää viimeisintä avoimen lähdekoodin 5.x-versiota. OS X -versio on paljon vanhempi ja ominaisuuksiltaan rajoittunut.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelmoija Bram Cohen suunnitteli protokollan huhtikuussa 2001 ja julkaisi ensimmäisen toteutuksen BitTorrent-asiakasohjelmasta 2. heinäkuuta 2001.[1][2] Sitä ylläpitää nyt Cohenin yhtiö BitTorrent, Inc.

BitTorrent oli ohjelmoitu Pythonilla ja oli vapaa ohjelmisto. Versio 3.4.2 ja sitä aiemmat versiot julkaistiin MIT-lisenssin alaisuudessa. 4.x- ja 5.x-versioiden lähdekoodi julkaistiin BitTorrent Open Source License-lisenssillä. Versiot 4.0 ja 5.3 uudelleenjulkaistiin GPL-lisenssillä.

BitTorrent Inc. nimesi 4.20-version Allegroksi viittauksena yhtiön protokollaan kehittämiin laajennuksiin, jotka paransivat latausnopeutta ja antoivat internet-palveluntarjoajille mahdollisuuden hallinnoida BitTorrent-verkkoliikennettä.[3]

6.0-versiosta lähtien BitTorrent-asiakasohjelma on ollut uudelleennimetty versio µTorrentista. Tämän vuoksi ohjelmisto ei ole enää avointa lähdekoodia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cohen, Bram: BitTorrent — a new P2P app decentralization. 2.7.2001. Yahoo eGroups. Viitattu 21.11.2010. (englanniksi)
  2. McCullagh, Declan: Defcon Keeps Hackers Hooked Wired.com. 16.7.2001. Viitattu 21.11.2010. (englanniksi)
  3. Mennecke, Thomas: BitTorrent 4.20 Released Slyck.com. 22.6.2006. Viitattu 21.11.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]