Birdemic: Shock and Terror

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Birdemic: Shock and Terror
Ohjaaja James Nguyen
Käsikirjoittaja James Nguyen
Tuottaja James Nguyen
Säveltäjä Andrew Seger
Pääosat Alan Bagh
Whitney Moore
Janae Caster
Colton Osborne
Adam Sessa
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Moviehead Pictures
Ensi-ilta 1. lokakuuta 2008
Kesto 93 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 10 000 dollaria
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
AllMovie

Birdemic: Shock and Terror (usein myös Birdemic) on vuonna 2008 ensi-iltansa saanut independent-kauhuelokuva, jonka on ohjannut, käsikirjoittanut ja tuottanut James Nguyen.[1] Päärooleissa esiintyvät Alan Bagh ja Whitney Moore. Alfred Hitchcockin Linnut-elokuvan innoittama elokuva sijoittuu pikkukaupunkiin, joka joutuu lintujen selittämättömän hyökkäyksen kohteeksi. Samalla elokuva on päähenkilöiden, ohjelmistomyyjä Rodin (Bagh) ja malli Nathalien (Moore), rakkaustarina.

Birdemic tehtiin omakustanteisesti vain 10 000 dollarin budjetilla. Tuotannosta vastasi ohjaaja Nguyenin oma studio Moviehead Pictures. Ohjaajan mukaan elokuvan genre on romanttinen trilleri. Elokuva on saavuttanut kulttimainetta huonojen erikoistehosteidensa ja dialoginsa ansiosta, ja sitä on myös luonnehdittu yhdeksi kaikkien aikojen huonoimmista elokuvista.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Rod (Alan Bagh) on nuori ja menestyvä ohjelmistomyyjä, jolla pyyhkii hyvin: hän on juuri tehnyt voitokkaan kaupan työpaikallaan ja haaveilee oman yrityksen perustamisesta. Lounaalla kahvilassa Rod törmää entisen luokkatoveriinsa Nathalieen (Whitney Moore), josta on tullut menestyvä malli: hän on juuri tehnyt sopimuksen Victoria’s Secretin kanssa. Rod ja Nathalie vaihtavat numeroita ja alkavat pian tapailla.

Töissä Rodin unelma käy toteen: yritys on myyty ja Rod saa muhkeat osingot. Niiden turvin hän perustaa oman, ekologiseen sähköntuotantoon erikoistuvan yrityksensä, joka myy aurinkopaneeleja. Rod saakin heti 10 miljoonan rahoituksen yritykselleen. Rod ja Natalie lähentyvät ja elämä hymyilee. Jotain outoa on kuitenkin tekeillä: lintujen mystiset joukkokuolemat huolettavat kaupunkia.

Kun Rod ja Natalie ovat viettäneet ensimmäisen yhteisen yönsä hotellissa, käy ilmi, että raivokkaat kotkat ja korppikotkat ovat hyökänneet massoittain kaupunkiin. Linnut räjähtävät osuessaan maahan ja hyökkäilevät ihmisten kimppuun. Kaupunki on kaaoksen vallassa. Rod ja Natalie tapaavat hotellissa Ramsey-nimisen entisen merijalkaväen sotilaan (Adam Sessa) ja tämän tyttöystävän Beckyn (Catherin Batcha). Yhdessä ja Ramseyn asearsenaalin turvin nelikko onnistuu pelastautumaan Ramseyn autoon. Matkalla he löytävät kaksi lasta, tytön ja pojan, joiden vanhemmat ovat joutuneet lintujen uhreiksi. Nelikko pelastaa lapset mukaansa.

Ryhmä jatkaa matkaansa taistellen aina vähän välillä lintujen hyökkäyksiä vastaan. He tapaavat tiedemiehen nimeltä Jones (Rick Camp), joka tutkii ilmiötä. Jones toteaa, että kuolleet linnut ovat menehtyneet lintuinfluenssaan, mutta ei osaa antaa vastausta lintujen aggressiiviseen käytökseen. Hän kuitenkin toteaa, että ihminen on vaarallisin peto aiheutettuaan ilmastonmuutoksen.

Nuoret ovat lähdössä, kun kotka hyökkää Beckyn kimppuun ja tappaa tämän. Muu ryhmä pakenee, mutta matkalla he törmäävät bussiin, jonka linnut ovat saartaneet. Ramsey yrittää pelastaa turisteja, mutta saattaessaan näitä bussista ulos, joukko lintuja sylkee happoa heidän päälleen ja kaikki kuolevat. Nathalie, Rod ja lapset jatkavat matkaa. He yrittävät ostaa bensiiniä, mutta polttoaineen hinta on noussut taivaisiin. Cowboy-hattuinen mies yrittää ryöstää aseella heidän polttoaineensa, mutta linnut puuttuvat peliin ja tappavat miehen.

Nathalie, Rod ja lapset menevät metsään hakemaan juomavettä, ja törmäävät puussa asuvaan hippiin (Stephen Gustavson), joka esittelee itsensä ”puunhalaajaksi”. Hän toteaa, etteivät linnut tule metsään – ne hyökkäävät vain autojen ja bensa-asemien kimppuun, koska ihmiset ovat saastuttamisellaan uhanneet niiden elinympäristöä.

Rod, Nathalie ja lapset jatkavat matkaansa, kunnes bensa loppuu. He leiriytyvät rannalle, jossa Rod kalastaa heille ruokaa. Juuri kun nelikko on ryhtymässä ruokailemaan, linnut syöksyvät heidän kimppuunsa. Rod, Nathalie ja lapset pakenevat autoon. Yhtäkkiä jostain tulee lauma kyyhkysiä, jotka selittämättömästi ajavat kotkat pois. Rod, Nathalie ja lapset katsovat rannalla, miten linnut lentävät auringonlaskuun.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bagh (vas.) ja Moore elokuvan ensi-illassa.
  Alan Bagh   …  Rod  
  Whitney Moore   …  Nathalie  
  Adam Sessa   …  Ramsey  
  Catherine Batcha   …  Becky  
  Janae Caster   …  Susan  
  Colton Osborne   …  Tony  
  Rick Camp   …  Tiedemies Jones  
  Stephen Gustavson   …  ”Puunhalaaja”  
  Patsy van Ettinger   …  Nathalien äiti  
  Mona Lisa Moon   …  Mai  
  Danny Webber   …  Rick  
  Laura Cassidy   …  Uutisankkuri  
  Damien Carter   …  Yökerholaulaja  
  James Nguyen   …  ravintolan asiakas (cameo)  
  Tippi Hedren   …  Näyttelijä tv:ssä (arkistokuvaa)  

Jatko-osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jatko-osan nimeltään Birdemic II: The Resurrection kuvaukset valmistuivat 2012 ja se julkaistiin 2013. Myös sen on ohjannut James Nguyen. Alan Bagh ja Whitney Moore esiintyvät tutuissa rooleissaan myös jatko-osassa. Vuonna 2016 Nguyen sanoi toivovansa tekevän kolmannen ja viimeisen osan elokuvasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Miska, Brad: Tim & Eric Host the Greatest Night of Your Life: World Premiere of ’Birdemic’! Bloody Disgusting. 21.1.2010. Viitattu 26.11.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Birdemic: Shock and Terror.