Bionicle: Valon Naamio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bionicle: Valon naamio
Bionicle: Mask of Light
Bionicle - Mask of Light 2003 poster.jpg
Ohjaaja
  • David Molina
  • Terry Shakespeare
Käsikirjoittaja
  • Henry Gilroy
  • Tracy Berna
  • Bob Thompson
Tuottaja Conny Kalcher
Säveltäjä Nathan Furst
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Miramax Films
Ensi-ilta 13. syyskuuta 2003
Kesto 90 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 5,2 milj. US$
Seuraaja Bionicle 2: Metru Nuin Taru (2004)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Bionicle: Valon naamio (engl. Bionicle: Mask of Light: The Movie) on animaatioelokuva vuodelta 2003. Se kuvattiin suoraan videolle käyttäen "pääosissa" Legon valmistamia Bionicle-toimintahahmoja.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuvan alussa kerrotaan miten Mata Nuin saari alun perin joutui Makutan (oikealta nimeltään Teridaxin) pimeyden alle. Sen jälkeen Ta-Koron kylässä Jaller etsii Kohlii-joukkuetoveriaan Takuaa. Takua oli katsomassa erästä varoitustoteemia. Mutta se laukaisee ansan ja tie sen luokse upposi laavaan. Takua pudotti sinne vahingossa toteeminkin, mutta sen sisältä paljastuu kultainen Kanohi-naamio. Takuan ylittäessä laavavirta laavavyöry yllättää hänet, mutta Tahu, Tulen Toa pelastaa hänet. Jaller ja Takua rientävät otteluun, jonka Ga-Koro voittaa. Kun pelaajat kumartavat katsojille, naamio tippuu Jallerin repusta. Naamio näyttää säteensä Takuaan, mutta hän kallistaa naamiota niin, että se osoittaa Jalleriin. Turagat Vakama, Nokama ja Onewa paljastavat naamion olevan Valon Naamio, joka kuuluu seitsemännelle Toalle, joka tulee kukistamaan Makutan. Takua tajusi olevansa Naamion Airut, uskotteli tehtävän kuuluvan Jallerille, kuten muutkin luulivat. Jaller kuitenkin pakottaa Takuan mukaan kirjaamaan tapahtumat. Pohatu, Kiven Toa, lähtee viemään viestiä muualle päin Mata Nuin saarta, kun taas Veden Toa, Gali, oli lähtenyt meditoimaan. Seuraavana päivänä Takua ja Jaller lähtevät Ta-Korosta ja päätyvät aluksi Le-Wahin viidakkoon.

Sillä välin Mata Nuin saaren alla Makuta huomaa myös Seitsemännen Toan saapumisen alkaneen. Hän puhuu valtavalle naamion näköiselle patsaalle kuin Mata Nuin hengelle, jota kutsuu veljekseen. Hän herätti kolme Rahkshia: Panrahkin (pirstoamisen Rahkshi), Lerahkin (myrkyn Rahkshi) ja Guurahkin (hajottamisen Rahkshi). Silloin Gali näkee niiden tulevan Kini-Nuin temppelin keskeltä. Ne yrittävät ampua häntä, mutta hän piiloutuu jokeen. Gali huomaa niiden olevan matkalla Ta-Koroon. Gali ehtii ensin sinne ja varoittaa kylää. Rahkshit saapuvat ja tuhoavat kylän täysin. Matoranit pääsevät pakoon vahingoittumatta. Taistelun aikana Tahun naamioon päätyy Lerahkin myrkkyä, mutta Tahu itse on enemmän huolissaan kylänsä menetyksestä.

Takua ja Jaller ovat Le-Wahissa, jossa heidän kimppuunsa hyökkää Tuhkakarhu. Lewa, Ilman Toa, kuitenkin pelastaa tilanteen. Hän lupaa auttaa Jalleria ja Takuaa ja pistää heidät Gukko-linnun selkään ja he lentävät Ko-Wahin jäätikölle. Le-Koron rummut viestivät heille Ta-Koron tuhosta. Lewa lähtee Ta-Koroon ja kaksikko jatkaa yksin. He törmäävät jäätyneisiin Bohrokeihin ja kohtaavat Kopakan, Jään Toan. Jaller ja Takua seuraavat häntä Ko-Koroon, mutta joutuvat Rahkshien hyökkäyksen kohteeksi. Kopaka menettää tajuntansa ja Takua yrittää paeta järven yli. Kopaka kuitenkin herää, jäädyttää Rahkshit ja lähtee takaisin kyläänsä.

Takua ja Jaller saapuvat Onu-Wahin tunneleihin, jossa Takua eksyy. Makuta uhkailee häntä: jos Takua ei tuo Valon Naamiota hänelle, Jaller kuolee. Takua päättää Jallerin löydettyään lähteä. Makuta lähettää hänen peräänsä kolme uutta Rahkshia: Kurahkin (vihan Rahkshin), Vorahkin (voimanhimon Rahkshin) ja Turahkin (pelon Rahkshin). Takua saapuu Onu-Koroon ja tapaa Pohatun sekä Onuan, Maan Toan. Kun Kurahk, Vorahk ja Turahk hyökkäävät kylään ajaen Matoranit pakoon. Takua tuntee syyllisyyttä ja tajuaa että Makuta ei etsikään Naamiota vaan Airutta. Tahu, Gali ja Lewa saapuvat apuun. Mutta Tahun naamion haava pahenee ja Kurahk ampuu häneen vihaenergiaa saaden hänet taistelemaan Galia vastaan. Mutta Kopaka pysäyttää hänet jäädyttämällä hänet. Pohatu ja Onua kuitenkin vahingossa saavat kylän romahtamaan. Sieltä päästyään Gali, Lewa ja Kopaka parantavat Tahun.

Takua löytää Jallerin ja kertoo uusista Rahksheista sekä Onu-Koron tuhoutumisesta. Kaksikko jatkaa matkaansa. He päätyvät Kini Nuille, jossa kaikki kuusi Rahkshia hyökkäävät. Toa Nuvat tulevat apuun ja yhdessä he voittavat kaikki muut Rahkshit paitsi Turahk, joka on vähällä tappaa Takuan, mutta Jaller hyökkää Turahkin kimppuun ja haavoittu itse kuolettavasti. Jaller sanoo ennen kuolemaansa kuinka Takua oli erilainen kuin muut Matoranit. Takua tajuaa ettei ollutkaan vain Airut vaan itse seitsemäs Toa. Hän laittaa Valon Naamion päähänsä ja muuttuu Takanuvaksi, Valon Toaksi. Hän tuhoaa Turahkin ja rakentaa muiden Toien avulla kulkuneuvon nimeltä Ussanui, jolla hän lähtee kohtaamaan Makutan. Makuta haastaa Takanuvan Kohlii-otteluun. Hahli-nimisen Ga-Matoranin johdattamana Toat ja Turagat tulivat luolaan, mutta Makuta ampui portin kiinni, sulkien heidät kaikki sinne. Takanuva yrittää irrottaa Makutan Varjojen Naamion, mutta he molemmat tippuvat sähköiseen Protodermikseen ja yhdistyvät Takutanuvaksi. Hän avaa naamionmuotoisen portin, herättää Jallerin omalla elinvoimallaan, mutta jää portin alle. Valon Naamio liukuu Vakaman eteen ja he onnistuvat herättämään Takanuvan, ja hän luo reiän, joka avaa suljetun tien Mata Nuin saaren ja Metru Nuin kaupungin välillä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Christopher Gaze  kertoja, Turaga Vakama  
 Jason Michas  Takua/Toa Takanuva  
 Andrew Francis  Jaller  
 Scott McNeil  Toa Tahu, Toa Onua, Tuhkakarhu  
 Kathleen Barr  Toa Gali  
 Trevor Devall  Toa Pohatu  
 Dale Wilson  Toa Lewa, Turaga Onewa  
 Michael Dobson  Toa Kopaka, Hewkii  
 Lesley Ewan  Turaga Nokama  
 Chiara Zanni  Hahli  
 Lee Tockar  Makuta, Takutanuva, Pewku (ääniefektit)  
 Julian B. Wilson  Ta-Koron vartija, Rahkshi (ääniefektit)  
 Doc Harris  Kohlii-kuuluttaja  

Suomenkieliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Eero Saarinen  kertoja/Turaga Vakama  
 Samuel Harjanne  Takua/Toa Takanuva  
 Johannes Laakio  Jaller  
 Mika Ala-Panula  Toa Tahu  
 Sari Ann Moilanen  Toa Gali  
 Marko Stjärnvall  Toa Pohatu  
 Mika Turunen  Toa Lewa  
 Juha Paananen  Toa Kopaka, Kohlii-kuuluttaja  
 Arto Nieminen  Toa Onua, Turaga Onewa, Hewkii, Ta-Koron vartija  
 Minna Stjärnvall  Turaga Nokama  
 Mirjami Heikkinen  Hahli  
 Pasi Ruohonen  Makuta, Takutanuva  

Suomenkielisen version ohjauksesta vastasi Mari Laari ja kääntämisestä Pena Eronen.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tiedot perustuvat elokuvan lopputeksteihin