Bioetiikan instituutti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Bioetiikan instituutti on vuonna 2015 perustettu, poliittisesti ja uskonnollisesti riippumaton yleishyödyllinen yhdistys, joka sijaitsee Tampereella. Instituutin tavoitteena on kuroa Suomen välimatkaa bioetiikan tiedonalalla erityisesti naapurimaihin kuten Ruotsiin, Norjaan ja Viroon nähden, sillä bioetiikan tiedonalan koulutus ja yhteiskunnallinen merkitys ovat Suomessa moniin muihin länsimaihin nähden toistaiseksi vähäisempiä. Instituutti pyrkii myös tukemaan bioetiikan alalla kattavien kansainvälisten yhteyksien rakentumista Suomesta ulkomaille, esimerkiksi Yhdysvaltoihin, jota pidetään bioetiikan tiedonalan synnyinmaana ja sen keskeisenä edelläkävijänä. Bioetiikan instituutti toimii tyypillisesti yhteistyössä toimijoiden kuten korkeakoulujen, tutkimusinstituuttien, sairaaloiden, kuntien ja valtionhallinnon kanssa.[1]

Käytännössä bioetiikan instituutti on toteuttanut tehtäväänsä erityisesti osallistumalla Suomessa aktiivisesti yleisen tietoisuuden herättämiseen bioetiikan tiedonalan olemassaolosta sekä bioetiikassa käsiteltävistä aihepiireistä ja näkökulmista. Bioetiikan instituutti on myös toteuttanut hankkeita kuten kansalaisraateja ajankohtaisista bioetiikan kysymyksistä. Esimerkiksi kansalaisraateja on järjestetty vanhojen ihmisten hoivarobotiikan sekä toisaalta geenitiedon ja -tutkimuksen eettisistä ja yhteiskunnallisista teemoista.

Bioetiikan instituutti on Suomessa tehdyn työn ohella rakentanut kansainvälisiä suhteita Suomen ulkopuolelle erityisesti tutkijavaihtojen ja kansainvälisten yhteistyöprojektien kautta.

Hallituksen puheenjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]