Bio Huvimylly

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bio Huvimyllyn entinen rakennus.

Bio Huvimylly on elokuvateatteri Raahessa. Se on ollut toiminnassa samalla paikalla vuodesta 1937. Nykyisille omistajilleen Huvimylly siirtyi vuonna 2004. Bio Huvimylly on myös Raahen ainoa elokuvateatteri.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvateatteri Bio Huvimyllyn rakennustyöt alkoivat syyskuun loppupuolella vuonna 1936 ja rakennus valmistui vuoden 1937 keväällä, maaliskuussa. Rakennuksen suunnittelija on jäänyt tuntemattomaksi. Rakennus vastaa malliltaan 1930-luvulla elokuvateattereille suositeltua mallia. Se rakennettiin kuitenkin niin sanotulle välitontille, ei kulmatontille. 1960-luvulla myös paikkamäärää vähennettiin talouden vuoksi - pienempi paikkamäärä pienensi elokuvista maksettavia kopiovuokria. Se myös toi niin sanotun pienteatterilisän. 1960-luvulla rakennus sai myös sisävessat. Elokuvateatterin alkuperäisen rakennuttajan Kaarlo Siposen kuoltua vuonna 1962 rakennus siirtyi perikunnan hoidettavaksi. Vuonna 1973 Velikalle Siponen osti teatterin. Nykyisille omistajilleen teatteri on siirtynyt vuonna 2004. Elokuvateatteri on säilynyt varsin hyvin alkuperäisenä rakennuksena, tosin sisäpuolella on melkein kaikki uusiutunut. Alun perin sisäänkäynti oli kadun puolelta pääovista, ja uloskäynti takaa valkokankaan vasemmalta puolelta, parvekekatsomosta taas poistuttiin rakennuksen vasemmalla puolella olevia tikkaita pitkin. Nykyisin sekä ulos- että sisäänkäynti tapahtuu pääovista kadun puolella. Huvimylly on myös saanut mukavat pehmustetut istuimet vanhojen tilalle ja Dolby-stereot sekä helmiäisvalkokankaan. Alun perin elokuvateatterissa oli yli 300 paikkaa, mutta sittemmin niitä on vähennetty mm. paloturvallisuussyistä. Nykyinen paikkamäärä on 230. Huvimyllyssä on edelleen myös parvekekatsomo sekä aitiopaikat.

Säilyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bio Huvimyllyn säilyminen ei tällä hetkellä ole varmaa. Tontin omistava Soveliuksen Apurahasäätiö ei aio jatkaa vuokrasopimusta rakennuksen omistajan kanssa. Vuokrasopimus päättyy marraskuussa 2011. Museovirasto on Bio Huvimyllyn säilyttämisen kannalla.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Museovirasto puoltaa Bio Huvimyllyn säilyttämistä rakennusperintö.fi.
  • Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]