Bill Masterton

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

William "Bill" Masterton (16. elokuuta 1938 Winnipeg, Kanada15. tammikuuta 1968) oli kanadalainen jääkiekkoilija, pelipaikaltaan keskushyökkääjä. Hänet muistetaan hänen muistonsa kunniaksi perustetusta Bill Masterton Trophy -palkinnosta sekä siitä, että hän oli ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa pelaaja, joka on menehtynyt NHL-ottelussa saamiinsa vammoihin.

Masterton pelasi urallaan yhden kauden, kauden 1967–1968, Minnesota North Starsissa. Hän nousi NHL:ään North Starsin liityttyä sinne liigan historian ensimmäisessä laajennuksessa 1967.

14. tammikuuta 1968 pelattiin ottelu Minnesota North Stars – Oakland Seals, jossa kohtalokas onnettomuus tapahtui. Mastertonin tultua kentälle hän kaatui selälleen jäälle Larry Cahanin ja Ron Harrisin taklauksen takia lyöden päänsä niin pahasti, että siitä alkoi vuotaa verta. Masterton vietiin sairaalaan, mutta hän menehtyi seuraavana päivänä aivosiltavammaan.

Mastertonista tuli näin ensimmäinen NHL-ottelussa saadun vamman seurauksena menehtynyt pelaaja.[1] Mastertonin kuolemaan vaikutti osin se, ettei NHL:ssä oltu koskaan pidetty kypäriä, vaikka liigaa oli pelattu jo vuodesta 1917 lähtien eli 50 vuotta ennen Mastertonin kuolemaa ja 20 vuotta ennen hänen syntymäänsä. Mastertonin kuolemasta huolimatta kypärien käyttö yleistyi vasta 1970-luvun loppupuolella.

Mastertonin kuolinkaudella alettiin jakaa kuuluisaa Bill Masterton Trophya, joka annetaan pelaajalle, jolla osoittaa sisukkuutta, urheiluhenkeä sekä omistautumista jääkiekolle. Sen ensimmäinen voittaja oli Montreal Canadiensin Claude Provost.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bill Masterton legendsofhockey.net. Hockey Hall of Fame and Museum. Viitattu 3.11.2010. (englanniksi)