Bibtex

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
BibTeXin logo

BibΤΕΧ tai BibTeX on vapaasti levitettävä työkalu kirjallisuusviitteiden hallintaan LaTeX-järjestelmässä. BibTeXin lähdeluettelomuotoa tuetaan myös monissa muissa ohjelmissa.

Bibtexin kehittivät Oren Patashnik ja Leslie Lamport vuonna 1985. Sen tarkoituksena on helpottaa viittausten tekemistä ja lähdeluettelon ylläpitoa. Taustalla on sama periaate sisällön ja esitystyylin pitämisestä erillään kuin Latexissa. Lopulliseen dokumenttiin tulostuu vain se kirjallisuus, johon on viitattu Latex-dokumentissa.

Lähdeluettelotiedosto: .bib[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bibtex käyttää tyyliriippumatonta tekstipohjaista tiedostoa lähdeluettelon muodostamiseen. Tämän luettelotiedoston pääte on yleensä .bib. Sen käsittelyyn on tarjolla useita erilaisia apuohjelmia. Luettelossa erotellaan erityyppiset lähteet, kuten artikkeli, kirja ja julkaisematon teos, omilla tyyleillään. Esimerkiksi Emacsissa voi avattuun Bibtex-tiedostoon lisätä tyhjiä viitteitä erillisestä Bibtex-valikosta, täyttää ne tarvittavilla tiedoilla, ja poistaa tyhjiksi jääneet ylimääräiset kentät pikanäppäinyhdistelmällä Ctrl+C Ctrl+C.

Esimerkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun halutaan viitata Abramowitzin ja Stegunin matemaattiseen käsikirjaan, voidaan se tehdä tallettamalla .bib-tiedostoon seuraavat rivit:

@Book{abramowitz+stegun,
 author =	 "Milton Abramowitz and Irene A. Stegun",
 title = 	 "Handbook of Mathematical Functions with
         Formulas, Graphs, and Mathematical Tables",
 publisher = 	 "Dover",
 year = 	 1964,
 address =	 "New York",
 edition =	 "ninth Dover printing, tenth GPO printing",
 isbn =     "0-486-61272-4"
}

Tällöin viittaus leipätekstissä yllä olevaan teokseen toteutuu komennolla \cite{abramowitz+stegun}. Jos on tarpeellista saada leipätekstiin viitenumeron viereen myös sivunumero, on käytettävä komentoa \cite[67]{abramowitz+stegun}.

Wikipedian sivun Latex 19.6.2006 versioon 1242801 voidaan taas viitata seuraavasti (katso viitetiedot sivun vasemmassa laidassa):

 @misc{wiki:LaTeX, 
  author = "Wikipedia", 
  title = "Latex --- Wikipedia{,} ", 
  year = "2006", 
  url = "http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=LaTeX&oldid=1242801", 
  note = "[Online; haettu 19-kesäkuu-2006]" 
 }

Lähdeluettelon tyylitiedosto: .bst[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bibtex-tyylitiedoston pääte on tavallisesti .bst. Se kuvaa Bibtex-ohjelmalle, miten luettelotiedostoon talletetut lähteet esitetään itse dokumentissa. Yleensä Bibtex:lla tuotetaan Latex-dokumentille soveltuvat muotoilut, mutta myös HTML:lle on olemassa muotoilutiedostoja.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]